20-05-07

Een van de struiken die momenteel bloeit in de tuin : Physocarpus opulifolius “Diabolo”

 

Physocarpus opulifolius “Diabolo” of blaasspirea is een prachtige winterharde heester die bloeit eind mei begin juni met witte bloemen met een roze waas.Hij heeft mooi donker paars blad. De witte bloemen , die na de bloei mooie donkerrode zaaddozen geven , contrasteren prachtig met het donker blad dat zeer lang aan de struik blijft. De vele witte bloemen ontwikkelen zich in trossen over de hele lengte van de vele twijgen.. Physocarpus die bladverliezend is, heeft trouwens een mooie in lagen afschilferende schors. Het is een prachtige , gemakkelijke en winterharde plant, die als haag weinig gesnoeid wordt.. Ik gebruik de zaaddozen bij het bloemschikken.

Deze struik werd 8 jaar geleden in Engeland aangekocht tijdens een tweedaagse tuinreis met de Zonnige Tuin. Hier in combinatie met rosa "Geoff Hamilton"

Hier gebruikt als haag in de groententuin

Deze haag werd verleden jaar in de lente geplant

Als bodembedekker tussen de struiken heb ik geranium endressi gebruikt

close-up physocarpus opulifolius “Diabolo”

 

Meer info klik hier

11-05-07

Nu bloeiende planten

Lunaria annua : judaspenning. Tweejarig. Bloei 5/6; Z/HS . Bloeit goed in humusrijke grond. Lunaria is lang decoratief vanwege zijn zilveren

Hyacint hispanica. Ze zijn heel geschikt om onder bomen en struiken te laten verwilderen, maar kunnen ook op zonnige plaatsen gedijen. "Blue Queen" heeft violetblauwe bloemen en " White Queen" is wit. Humusrijke en vruchtbare grond. papierachtige zaaddozen. Lunaria zaait zich rijkelijk uit. Een mooie plant voor een bostuin of voor de borders.

Nigella damascena Juffertje-in-‘t-groen. Een prachtige eenjarige met een verfijnd vederachtig blad. Reeds tijdens de bloei verschijnen de groene zaaddozen. Nigella damascena bestaat in het wit, rose, donker en licht blauw. Ik zaai ze met regelmatige tussenpozen om de bloei te verlengen. De zaaddozen worden veel gebruikt door bloemschiksters

10-05-07

In en rond de vijver

Caltha polypetala; Grote dotterbloem .

Diepte 5/30 cm H. 60/80 cm. Fris groen hartvormig blad en grote boterbloemachtige bloemen in een warme gele kleur.

Darmera peltata; Schildblad.

Mooie vaste bladplant voor vochtige grond of oevers. De licht roodpaarse bloemen bloeien voordat het groot rond blad verschijnt. De bloemen vormen half-bolvormige schermen die op lange stevige stengels staan. Het groot blad dat na de bloei verschijnt is zeer decoratief en verkleurt zeer mooi in de herfst. Het grote komvormige blad is het hele seizoen prachtig, vooral als er na een regenbui wat water in blijft staan.

Close-up Darmera peltata

09-05-07

Wat bloeit er nu ?

Laburnum : Gouden Regen
Winterharde bladverliezende struik die bloeit in mei met lange hangende gele bloemtrossen van circa 10/12 cm . Let wel de peulen van deze struik zijn giftig. De Laburnum wordt niet gesnoeid. Het mooiste ras voor de tuin is "Vossii", de trossen zijn nog iets langer.  De goudenregen houdt van voedselrijke, kalkrijke grond die niet te nat is.
.
Cytisus praecox "Boskoop Ruby" Brem.
Struik voor droge goed gedraineerde kalkarme grond. Wintergroen en wordt veel gebruikt door de bloemschiksters. Snoeien na de bloei.


Wisteria sinensis : Blauwe regen.

Winterharde vrij sterk groeiende klimplant met lange trossen bloemen van circa 25cm. Is bladverliezend en kan tot 15 meter lang worden. Bloeit liefst in de volle zon. Heeft een zomersnoei begin september en een voorjaarssnoei. Ruikt heel lekker. Zalig !!!!