01-08-07

VOORSTELLING TUIN

Onze tuin gelegen in het mooie Pajottenland is een romantische cottage tuin waarvan de meest recente gedeelten zijn ingedeeld in tuinkamers. Door de aanplanting van hagen in spirea, beuk, en taxus worden de tuinkamers van elkaar gescheiden. De borders zijn afgezoomd met haagjes van santolina, buxus, lonicera nitida "Lemon", lavendel, etc. Toen we hier kwamen wonen in 1967 was het de klassieke opbouw van die tijd: een voortuintje met veel gazon en aan de achterzijde een grote moestuin. In 1994 begonnen we met de reeds bestaande borders breder te maken rekening houdend met de kleur, bladvorm en structuur. Het gazon werd beetje bij beetje meer ingenomen.

 

Mag ik u voorstellen even door de tuin te wandelen

 

De voortuin met de rood-paarse border of de border met de gouvernante (dame gemaakt van berkentwijgen). Deze is beplant met o.a. phloxen, rozen, lavatera, grassen, echinacea purp. “alba”, santolina, verschillende soorten geraniums, schizostylis coccinea, linaria purpurea ‘Canon J. Went’, etc.

Aan de voordeur wordt het tafeltje altijd opgesmukt met bloemstukken, kaarsen en gezellige tuindecoratie. Aan de muren in witte Franse steen hangen gans het jaar door, aangepast aan de seizoenen, zelfgemaakte kransen en manden vervaardigd uit berkentwijgen en wilgentenen. Langs de nieuw aangelegde border (haag in physocarpus opulifolius “Diabolo”, roze pioenen, hydrangea”Anna Bella”, verschillende soorten rozen, senecio “sunshine”, sisyrinchium striatum, echinacea purpurea, spirea “Goldflame”, penstemon “Hidcote Pink” , hemerocallis, cynara scolymus , talrijke herfstanemonen etc.) komen we in de achtertuin.

Rechts hebben we de roze border met vele heesters en vaste planten met bronsgekleurde bladeren en roze bloemen. Deze border wordt overheerst door vele soorten vaste geraniums, sedum, phloxen, veronicastrum virginicum , leycesteria formosa, veel Austin rozen etc. Een buxushaagje vormt de overgang naar het gazon. Links van deze border bevindt zich de vijver met het beekje (1997) te midden van een weelderige beplanting.

Langs de noorderkant van het huis bevindt zich de hydrangea border met als bodembedekker astilbe chinensis “Pumila”, verscheidene soorten hosta’s etc .

Langs het hekje overkoepeld door een pergola die begroeid is met rozen en clematissen komen we in een andere tuinkamer. Rechts van het pad hebben we naast het gazon de geel-blauwe border. Links liggen 2 vijvertjes omringd door heuveltje begroeid met vaste planten, struiken en pennisetum. Bij de vijvers houden de reigers, vervaardigd uit berkentwijgen, trouw de wacht. Onder de 6 meter lange pergola begroeid met allerlei soorten klimrozen, clematissen, en hedera wandelen we links voorbij de paarse herfstborder en rechts hebben we de tuinschuur met galerij waarin zelfgemaakte bloemstukken en tuindecoraties een plaats krijgen.

De mauve-gele border (10m) (1997) gescheiden van de herfstborder door een taxushaag bestaat uit lavendel, vrouwenmantel, stamrozen, phlomis , euphorbia Characias Wulfenii, verscheidene viburnums, laburnum, sambucus plumosa aurea, catalpa aurea, choisya ternata, euonymus alatus, thalictrum flavum glaucum, ruta graeveolens “Jackman’s Blue”, verscheidene grassen, etc. en bevindt zich tegenover de astilbe- en helleborus walk. De volgende tuinkamer in roos-paarse tinten nodigt ons uit, in het bijzonder ‘s avonds, te verpozen op de tuinbank en de heerlijke geuren op te snuiven van de lonicera Belgica en te genieten van de gezellige sfeer van de bloemstukken en kaarsjes die op het tuintafeltje staan.

Tegenover de pastelkleurige border eist een formele waterpartij omringd door een aantal buxussen gesnoeid in topiary alle aandacht op. In het muurtje dat als achtergrond dient spuwt de koning der zeeën een klaterende waterstraal in deze verhoogde vijver. Achter deze waterpartij vormt een groen-geel decor een nieuwe pergola die gele, geurige klimrozen combineert met gepanacheerde klimop.

Onder een boog van beuk wandelen we naar de laatste tuinkamer van de siertuin met de gele border (allerlei soorten euphorbia, phlomis, asphodeline lutea, sisyrinchium striatum, libertia formosa, thalictrum, vele soorten rozen, etc.) alles omringd door haagje van santolina. U kunt er gezellig verpozen op het terrasje met rechts van u de rood-roze border (malva moschata, roze en witte lavendel, geurende Austin rozen, penstemon, lavatera, leycesteria formosa, physocarpus opulifolius ‘Diabolo’, verbena hastata, sanguisorba obtusa en - canadensis etc.) en links de geeloranje border (rozen, thalictrum flavum ssp. glaucum, centaurea macrocephala, vele soorten euphorbia’s etc). Rechts staat de serre waarin in de zomer hoofdzakelijk tomaten worden gekweekt. In het voorjaar is dit de ideale plaats voor zaai- en stekgoed.

Onder de beukenboog door komt u in de moestuin waarin allerlei groenten, aardappelen en kruiden op biologische wijze worden gekweekt. Het 25 meter lange paadje is langs beide zijden afgezoomd met lavendel. Dit tuingedeelte is omhaagd door physocarpas opulifolius “Diabolo”. Dit is het domein van de heer des huizes. Als enthousiastelingen van Velt voelen wij een grote verantwoordelijkheid voor het milieu, de dieren en insecten.

De kleine boomgaard met een 15-tal halfstam fruitbomen en kleinfruit bevindt zich achter de moestuin. Aan de rechterkant van de kleine boomgaard werd er een nieuwe border (18m. lang en 7 m. breed) aangelegd met veel eenjarigen(bloemschikken) en nieuwe vaste planten.

Op het einde van de tuin, in de schaduw van de bomen, bevinden zich permanent 7 à 8 compost- en wachthopen.

 

Wij trachten te schilderen met bloemen, bladvormen en bladtinten. De meeste borders hebben sierlijk gebogen vormen en het herhalen van sommige planten en struiken (lavatera, euphorbia Characias Wulfenii, crambe cordifolia, verscheidene soorten euonymus etc.) geeft een zekere symmetrie. Wij kozen voor borders met veel vaste planten en heesters en enkele sier- en fruitbomen, waarin we rozen of clematissen laten groeien. Uiteraard is een tuin nooit af en worden er steeds nieuwe ideeën uitgewerkt. De tuin is eigen creatie en door de jaren heen werden er nieuwe tuinkamers bijgevoegd. Voor de aanleg hiervan werd een klein plannetje opgemaakt maar in feite wordt alles bepaald door ons gevoel voor verhoudingen en kleurencombinaties en wordt het door de jaren heen aangepast. Zelfgemaakte gouvernante, reigers, hanging baskets, tuindecoraties en manden vervaardigd uit berken- en wilgentwijgen, bloemstukken evenals enkele beelden verfraaien de tuin. Geur is ook van zeer groot belang. Gezellige zithoekjes trachten we altijd te omringen door geurende planten. De tuin is onze passie, onze verlengde woonkamer. Sinds we als jonge gepensioneerden meer tijd kregen ging de sluimerende belangstelling voor natuur en alles wat met bloemen en planten te maken heeft over naar een dagelijkse bezigheid. Daarenboven zijn we heel blij dat we dankzij onze hobby de minstbedeelden van onze samenleving kunnen helpen en de columbiaanse straatkinderen een kans kunnen geven.

 

Huidige VOORSTELLING TUIN / KLIK hier

 

09:47 Gepost door Lieve in Voorstelling Tuin | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.