28-10-07

Herfstverkleuring (vervolg)

 

 

 

 

Briza Media, tril gras, bevertjes.

Het is een elegant fijn grasje dat kleine hartvormige aartjes heeft die beginnen te beven bij het minste zuchtje wind wat een vriendelijk ritselend geluid maakt. Snoeien : voorjaar. Trilgras is zeer gegeerd voor het bloemschikken en droogt ook mooi in. Het verkleurt mooi van groen naar roodbruin in de herfst (zie foto). Verdraagt goed droge grond. Het is niet zo langlevend maar het zaait zich uit. Een uitstekende weefplant. Mooi fijn grasje !

Hamamelis mollis "pallida" : toverhazelaar

H. tot 5 meter. Bloei : december/februari . Standplaats : zon of halfschaduw, op humusrijke doorlatende grond, normaal tot zuur. Een brede opvallende bladverliezende heester die bijzonder is door zijn vroege bloei en zoals op de foto door zijn prachtige herfstverkleuring. Onze hamamelis “Pallida” heeft grote zwavelgele bloemen die een heerlijke geur verspreiden.. De lichtgele bloempjes verschijnen al eind december aan het kale hout. De takken groeien enigszins zigzag, met veel horizontale groepen takken en bloemen die lijken op spinnen. De bloei wordt door de vorst onderbroken maar na de vorstperiode groeit hij gewoon door. De spinachtige bloempjes bevriezen niet maar rollen zich gewoon op om bij zachter weer terug te bloeien. (Zie foto’s site februari 2007). Deze boom hoeft niet gesnoeid te worden. Echt een aanrader voor de winter.

Darmera peltata zie site 10.05.2007 (In en rond de vijver)

Mispilus germanica : mispel

Mooie boom die we niet meer zoveel aantreffen. Hij kan zeer breed worden en heeft prachtige witte geurende bloemen, met een doorsnede van 2.5 tot 4 cm. Eind herfst geeft hij bruine vruchten die eetbaar zijn als ze overrijp zijn (na de eerste nachtvorst).Ik en nog veel van mijn vriendinnen bloemschiksters gebruiken ze in hun bloemstukken. Hij is zelfbestuivend en staat graag in volle zon op een niet te natte kalkrijke grond. Mooie bladverkleuring in de herfst. Zo weinig mogelijk snoeien.

22-10-07

Lavatera olbia, lavatera "Barnsley" , aconitum "Pink sensation" en phlox : mooie roze/mauve combinatie

Phlox paniculata “Bright eyes “ vlambloem, herfstsering.

Hoogte 130/160 cm Bloei 7/8. Standplaats : zon: halfschaduw .Voedselrijke doorlatende grond.Ik geef ze voor de winter een goede portie compost waardoor ze een betere bloei geven in het voorjaar. Om witziekte of meeldauw te vermijden snij ik de bloemen af na de bloei. Best is ze te scheuren elke 4 à 5 jaar wanneer de pollen te groot worden. Flox geurt lekker bijzonder ’s avonds. Wil je de bloeitijd verlengen snij dan bij enkele bloemtakken de gevormde knop ongeveer 12 cm terug.

Aconitum  “Pink Sensation” Monnikskap.

Kleur roze. Bloei 6/8. Hoogte 80/120. Voedzame bodem die aan de vochtige kant is. In onze tuin staat hij in de half schaduw maar hij kan vrij veel schaduw verdragen. Ik leid hem graag door een struik. Hier mooi bij lavatera. Hij wordt gescheurd wanneer de groepen flink zijn uitgebreid. Alle delen bijzonder de wortels zijn giftig. De stengels afsnijden tot aan de basis in de lente. Aconitum is een koudkiemer en het duurt soms vrij lang voor hij kiemt : 3 maand tot een jaar.  Zaden niet bedekken met aarde.  Als je hem zaait in volle grond zaai hem dan in de herfst zodat hij een koude periode doormaakt.  Je kan hem ook zaaien in een pot en in de winter afdekken  met blad.  Dit blad in de lente wegnemen. Maar zaai in ieder geval het zaad van monnikskap direct na de oogst dat geeft de meeste kans van slagen. 

Lavatera olbia “rosea”, struikmalva.

Bloei eind juni tot de vorst invalt. Kleur rozerood. Zonnige of licht beschaduwde standplaats op doorlatende grond. Deze cultivar is een oude waardevolle rijkbloeiende halfheester. Ik snoei de lavatera tot op 2 ogen boven de grond in de lente zo wordt hij niet te groot en ook niet te houterig. Er schieten trouwens veel scheuten uit de grond vanuit de basis in de lente.. Daar hij min of meer vorstgevoelig is apprecieert hij een laag compost voor de winter.

18-10-07

Herfstverkleuring

Euonymus Alatus ; kardinaalshoed .

Het is een dicht vertakte winterharde struik . Bizar maar zeer mooi zijn deze met kurklijsten bezette takken van de kardinaalsmuts.  Het zijn echte kunstwerkjes.  Alhoewel ze geen kleur geven aan de wintertuin hebben deze takken een bijzondere sierwaarde door hun speciaal uiterlijk. Euonymus alatus heeft mooie kleine rode vruchtjes en een zeer prachtige herfstverkleuring gaande van paarsrood naar felrood. Ik dun de struik soms uit en wanneer hij te groot wordt snoei ik hem in het begin van de lente. Prachtige twijgen om te gebruiken bij het bloemschikken.

Parthenocissus ; rode wingerd .

Snelgroeiende, bladverliezende klimplant. Rode wingerd houdt zich vast met de hechtwortels van de jonge twijgen aan muren. De wingerd is op zijn mooist in de herfst wanneer het blad prachtig rood verkleurt. Ik snoei de plant erg terug in de late herfst wanneer alle bladeren gevallen zijn en gebruik ze om bollen (tuindecoratie) te weven (waarvan afbeelding hierboven). Rode wingerd gedijt goed in doorlatende humusrijke grond. Verkleurt het mooist in de zon, maar kan zowel in de schaduw , zon of halfschaduw geplant worden.

Hydrangea anomala ssp petiolaris ; klimhortensia.

Een sterke bladverliezende klimplant die in onze tuin geplant is zowel op het noorden als op het westen (zie foto). Klimhortensias verkleuren niet op het noorden. Ze hebben hechtwortels waarmee ze zich vastklampen aan de muren , die liefst niet te glad zijn. Zware takken moeten soms aangebonden worden. Hij groeit de eerste jaren zeer langzaam, maar eenmaal gesetteld, groeit hij vrij snel. Hij heeft feeërieke schermvormige witte bloemen die zijn afgeboord met schijnbloemen. Een goede rijke aarde die niet uitdroogt is zeer belangrijk.  Breng in de herfst en het voorjaar een flinke mulchlaag aan.  De plant biedt een ideale beschutting voor vogelnesten.  Bloei : juli/augustus. De plant vraagt weinig onderhoud, alleen af en toe takken die te ver uitsteken snoeien in de lente  . Je kan klimhortensia best vermeerderen door laat in de zomer halfverhoute stekjes te nemen, die u in een zand-turfmengsel steekt . Een bodemtemperatuur van 22° is wenselijk.

Miscanthus gigantea , reuzenriet . Hoogte : 3 meter. Planten in doorlatende vruchtbare grond.Bloei 9/10 met witte pluimen. In het najaar verkleurt het blad geel. Blad en pluimen blijven zeer decoratief in de winter. Begin van de lente worden de oude stengels aan de basis weggeknipt.

Miscanthus sinensis “Malepartus”.  Prachtriet is een forse vorm die tot 2 meter hoog kan worden. Het heeft rood tot goudbruine halmen in september. In een kleurige border brengt het, zoals alle grassen, met zijn sierlijk overhangend blad de nodige rust. Zoals alle miscanthussoorten groeit hij graag in humushoudende grond. Knippen in het voorjaar."

 

Lysimachia ciliata "Firecracker".
 Een zonnige standplaats is een must voor zulke verkleuring (meer : mooie combinatie 27/3/2007)

Leycesteria Formosa, grootmoedersoorbellen, fazantenbes

Een sierlijke, bijzondere heester die niet alleen mooi bloeit maar iets uitstraalt  het hele jaar door. Hij kan als solitair gebruikt worden of in de border en eventueel in een kuip als terrasplant.  Hij is winterhard.Leycesteria formosa heeft mooie groene holle rechtopstaande stengels, met mooie  bloemtrossen die sierlijk  afhangen.De witte bloemen, zitten in hangende schijnaren die omgeven worden door rood/bruin getinte schutbladeren. De bladeren hebben rode nerven en de jonge kleine bladeren zijn soms rood.  In het najaar heeft hij donkerrode bessen.die daarna zwart worden.en een lekkernij zijn voor de vogels.. In onze tuin  staat hij zowel in de halfschaduw als in de zon.  Als hij in de zon staat verkleurt hij prachtig  in de herfst. Snoeien in ’t begin van de lente op 2 à 3 ogen. Hij is een van mijn lievelingsheesters , het is een must in de tuin .