30-11-07

Nicotiana "Lime green" en Nicotiana "Sylvestris"

Nicotiana "Lime green" en Nicotiana "Sylvestris" Siertabak, Tabac d’ornement (foto’s)

Mooie eenjarigen die in normale tuingrond groeien.. Persoonlijk gebruik ik liefst de hoge vormen in de borders. Ze bloeien de hele zomer en ’s avonds gaan de bloemen geuren om nachtvlinders aan te trekken voor de bestuiving. Ik kweek ze ook graag in potten die ik dan her en der in de borders kan planten. In warme kas zaaien februari/ begin maart, afharden en half mei buiten planten..Zaai je ze rechtstreeks buiten dan kan dat in mei.

Nicotiana x sanderae “Lime Green” (foto)

H. 50/70 cm, De stervormige bloemen zitten met verscheidene bijeen en het lichtgroen blad voelt kleverig aan. De variëteit “Lime Geen” vind ik een van de mooiste met een groengele kleur die bij alles past. Verleden jaar zijn ze in onze tuin niet bevroren en hebben dit jaar zeer mooi gebloeid.

 

Nicotiana Sylvestris (foto)

Hoogte 2 meter Bloei 7/9. Heerlijk geurend Heeft vrij kleine witte pijpbloempjes die sierlijk in trossen naar beneden hangen. Een vrij hoge soort die zich uitzaait en tijdens zachte winters zich soms als vaste plant gedraagt .  

border eenjarigen

18-11-07

Foeniculum Giant Bronze

Foeniculum Giant Bronze : Venkel, le fenouil bronze, bronze fennel (foto’s)

Venkel wordt al zeer lang als kruid gebruikt , maar komt meer en meer voor in de borders.Hoogte 160 cm, standplaats : goed gedraineerde kalkhoudende grond , mag zelfs zeer droog staan. Het is een forse plant met anijsgeur, die vanwege haar fijne bladeren de border een zeer luchtig effect geeft. De kleine gele bloemen staan in schermen en geven veel zaden. Foeniculum “Giant Bronze” heeft donkere grijs-paarse luchtige bladeren. De veerachtige bladeren zorgen voor een luchtige waas dat als een transparante sluier in de tuin zweeft. Het is een echte weefplant die je wegens haar fijn loof en haar platte gele bloemschermen gemakkelijk vooraan in de boder kan planten. Het is een kortlevende plant maar ze zorgt voor voldoende zaailingen. Je kan ook de bloemen afsnijden, dan wordt hij veel compacter en bossiger en zaait hij zich niet uit.

half juni
eind juni
half augustus

foeniculum giant bronze

foeniculum giant bronze

Venkel in volle bloei

17-11-07

Euphorbia Characias ssp. wulfenii

Euphorbia Characias ssp. wulfenii (spurge)( foto’s)

H. 150/200cm Bloei 4/6 standplaats : volle zon, goed gedraineerde grond Deze wintergroene vaste plant is een echte blikvanger in de tuin. Het smalle blauw-groen blad is decoratief en wintergroen. De groen/gele bloempjes zitten aan grote bloemtrossen. Plaats euphorbia characias ssp wulfenii liefst op een beschutte standplaats. Zoals alle euphorbia’s bevat ook deze variëteit wit melksap als je de stengels of blaadjes afbreekt. Snoei : de uitgebloeide bloemstengels tot aan de basis terugsnoeien in juni (liefst, niet als de zon schijnt : sap is irriterend voor de huid). De andere reeds gevormde groene bloemstengels zullen bloeien volgend jaar. Het is een van onze lievelingsplanten..

Euphorbia Characias ssp. wulfenii half mei (gele border laatste tuinkamer)

 

Euphorbia Characias ssp. wulfenii in de maand mei (voortuin)

 

Rechts: bijna uitgebloeide euphorbia's eind juni. Deze moeten, ondanks het feit dat de meeste tuinbezoekers ze nog mooi vinden dringend geknipt worden

Eind juli, de oude bloemstengels werden verwijderd en deze nieuwe stengels zullen volgend jaar bloeien

11-11-07

Hypericum androsaemum : hertshooi

Hypericum androsaemum : hertshooi.

Hoogte ongeveer 1 meter. Standplaats zon, half schaduw. Deze winterharde halfheester groeit optimaal in een humusrijke grond. Hypericum bloeit met gele bloemen van eind mei tot eind september. De gele bloemen die in groepjes van 3 bij mekaar staan, geven sierlijke roodbruine bessen die daarna zwart verkleuren. Ik snoei de struik begin maart tot 10 cm boven de grond terug. Deze struik is een vaste waarde voor heel wat bloemstukken vanwege zijn mooie bessen.

07.07.2008 052.jpg

hypericum androsaemum   hertshooi

hypericum androsaemum   hertshooi

 
 
Bessen van Hypericum androsaemum, mansbloed, Sint Jansstruik, na de bloei
 
 
 

Biedemeier bloemstuk gemaakt met o.a. de bessen van hypericum androsaemum