26-01-08

Wat bloeit er nu in de tuin (23.01.2008)

 
 

Skimmia x confuse “Kew Garden”

  

Skimmia x confuse “Kew Garden” staat al een hele winter met veel belovende lichtgroene bloemknoppen te pronken.  In maart opent hij zijn knoppen en heeft voor een skimmia wel apart gekleurde crème bloemen.  Hij is wintergroen en kan tot 1 meter hoog worden.

 

winterbloeiers,helleborus nigercors  pink,chimonanthus praecox,skimmia x confuse  kew green,helleborus orientalis

 

 

 

Enkele van onze vroegbloeiende helleborus orientalis.  Zoals je merkt hebben we bij enkele struikjes enkele of alle bladeren afgesneden, en dit om de bloemen meer tot hun recht te laten komen 
 
 

 

 

Helleborus Nigercors "Pink" (hieronder)    
Chimonanthus praecox;  meloenboompje of winterzoet 
Winterbloeiende geurende struik met geelachtige bloemen die van binnen purperrood zijn.  Matig tot goed winterhard.  Hoogte en breedte  tot 2.50 m. Snoeien vroeg in het voorjaar . U kunt hem kweken als solitair of als leiplant tegen een muur. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21-01-08

Onopordum bracteatum (foto's)

   
  

Onopordum bracteatum ,  Ezeldistel , Chardon (foto's) 

 

Deze gigantische tweejarige distel is een markante verschijning en zeer mooi met zijn grote decoratieve grijze bladeren  Bloei 8/9.   De mauve  distels zijn relatief  klein voor zulke imposante plant .  Zowel de stengels als het blad zijn grijs viltig behaard.  Het blad is ingesneden en gestekeld.  Hoogte 2 à 2.50 m.  Zaaien in augustus.in potjes .  De onopordum is een 2-jarige die zich meestal wel  spontaan uitzaait, maar niet in onze tuin..  Onopordum is geliefd door de bijen.22:42 Gepost door Lieve in Tweejarigen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onopordum bracteatum, tweejarig

11-01-08

Papaver Orientale "Karine"

   Mooi de combinatie van de broze bloemen van de papaver met  de grote leerachtige bladeren van bergenia en de mooie rozen van rosa "Leonardo Da Vinci"
 
Papaver orientale  “Karine” , Oosterse papaver, Perennial Poppy, Pavot Oriental (foto’s)
 
Papavers verlangen volle zon en een goed afwaterende bodem. Bloei mei/juni
Papavers zijn echte blikvangers en gemakkelijk te combineren met andere bloemen bv ton sur ton  met rozen,
De fijne bloemblaadjes van de papavers lijken wel gemaakt van crepepapier.  Verfijnd gekreukt komen zij uit de knoppen te voorschijn om zich te ontvouwen tot mooie sierlijke bloemen. Het loof is diep ingesneden .  Meestal komt er maar een enkele  bloem tegelijk open , zodat we al onze aandacht op haar kunnen richten..  Na de bloei verliest het loof van zijn bekoorlijkheid en daarom is het best  deze te laten overgroeien door andere planten zoals  roze herfstanemonen. of rozen .  Ikzelf snij ze af  na de bloei , dan loopt de plant later in de maand weer uit met frisse bladeren.. De fraaie zaaddozen gebruik ik voor mijn bloemstukjes. Anderen zetten er dan weer een pot met eenjarigen voor.  Zaai de oosterse papavers in de vroege zomer, ter plaatse, want ze houden niet van verplanten wegens hun penwortel.  Je kan ze ook zaaien in turfpotjes en ze ter plaatse ingraven, dan ondervinden ze natuurlijk ook geen hinder van het verplanten. Hybriden kunnen alleen door stek worden vemeerderd, want  door zaaien  komen ze niet soortecht terug. De wortelstek gebeurt in augustus/september.
De kleinbloemige papaver orientale “ Karine” kan in kleur variëren van pastelroze tot zuiver abrikoos

07-01-08

HELLEBORUS FOETIDUS

      
    
Helleborus foetidus , Stinkend Nieskruid, Hellébore fétide, Stinking Hellebore, Bear’s foot
 
 
Helleborus foetidus is een gemakkelijke fraaie plant die lang mooi blijft en dit in een periode dat er heel weinig bloeit. Hij is ook mooi wegens zijn donkergroen leerachtig  blad in de winter,  Een nadeel is dat hij niet heel lang leeft, maar hij zaait zich spontaan uit. De lichtgroene bloemstengels verschijnen al heel vroeg in december  en nu begin januari kan je al genieten van de mooie lichtgroene bloemtrossen.. Het zaad  ontwikkelt zich in het midden van de bloem ,  droogt mooi in en blijft mooi tot eind mei.  Daarna worden de zaden bruin.. Snoei de uitgebloeide bloemstengels weg wanneer ze bruin geworden zijn  en geef de plant een 1/2 emmer kompost  Ik laat dan  de stengels met de zaden rijpen in de serre en zaai ze daarna uit .Volgend jaar heb ik dan kleine plantjes die ik oppot of  ter plaatse plant.  Plant ze op een  doorlatende klei- leemgrond verrijkt met compost, en een beschutte plaats in  halfschaduw.Helleborus foetidus  houdt er niet van verplant te worden.