26-02-08

Penstemon "Hidcote Pink"


Penstemon, slangekop, schildpadbloem (foto's)
 
H 70 cm
Penstemons zijn prachtige rijkbloeiende borderplanten, maar de meeste zijn niet winterhard. In goed gedraineerde grond zijn ze dat wel.  De oude stengels pas in het voorjaar afknippen..  De trossen bloemen die buis- of klokvormig zijn verschijnen de hele zomer door (indien je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert).
 Hidcote Pink heeft lichtrode vrij grote bloemen, is winterhard en zeer gemakkelijk te stekken.
Standplaats : in de zon op doorlatende grond en bijzonder 's winters niet te nat.
Vermeerderen : zaaien of stekken.  Ik neem enkele stekjes in augustus en overwinter ze vorstvrij in de niet verwarmde serre.  Als ik ze snoei eind maart stek ik ze ook.

Penstemon "Hitcote Pink"

23-02-08

Rosisgarden

Tuin van Rosita en Jean-Pierre Vervenne in het maartnummer van “Bloemen en Planten”.

 

Verleden jaar in juli  werden onze vrienden Rosita en Jean-Pierre  door Modeste Herwig gecontacteerd om foto’s te mogen maken van hun siertuin.  Ze zocht namelijk fotomateriaal voor haar nieuwste boek “Kleurrijk”.  De fotosessie duurde zowat anderhalf uur.  Modeste Herwig zou ook foto’s bezorgen aan de redacties van gespecialiseerde tijdschriften.  De afgelopen maanden nam Laurence Machiels  van het tijdschrift “Bloemen en Planten”  een interview af van Rosita en Jean-Pierre.  Dit resulteerde in een boeiend en interessant artikel.  Ik heb het zopas gelezen en kan het jullie zeker aanbevelen.  Prachtige foto’s en boeiend verteld.  Dus allen naar de winkel om “Bloemen en Planten” te kopen.  

Bezoek zeker eens hun sites en blogs :

http://www.rosisgarden.be

http://rosisgarden.skynetblogs.be

http://rosisgarden-fr.skynetblogs.be

http://jariweb.aceboard.fr

  

22-02-08

Lathyrus, pronkerwt (foto's)

  

1.7.2010 111.jpg

1.7.2010 109.jpg

 

1.7.2010 106.jpg

Close-up

 
Lathyrus, pronkerwt, siererwt, sweat pea, pois de senteur
 
Lathyrus mag in geen enkele tuin  ontbreken.  De teelt ervan is vrij eenvoudig mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. 
  • Lathyrus is een goede eter zorg dat er genoeg voedsel in de grond is
  • Plant de lathyrus nooit 2 keer op dezelfde plaats kwestie van schimmelziekten
  • Grote droogte of  te veel water worden niet goed verdragen
  • De grond moet diep worden bewerkt ,  7 PH.
  • Lathyrus is een zonneminnaar
  • Zorg voor de nodige steun (rijsthout, stokken of gaas , of maak een een mooie wigwam van knotwilgen.
  • Regelmatig de uitgebloeide bloemen afknippen.  Eenmaal er zaadvorming optreedt sterven de planten  snel af.
Zaaien en opkweken van lathyrus
Je kan lathyrus gemakkelijk uit zaad binnen opkweken, voorzaaien in februari of ter plaatse zaaien in maart-april. Om lathyrus op te kweken is er geen warmte nodig, alleen moet u de plantjes beschermen tegen strenge vorst. Zaai lathyrus eind februari .  Ze kiemen sneller als ze 12 uur worden voorgeweekt in lauw warm water. De zaden zijn zo groot als erwtjes.  Je kan ze ook voorkiemen op een laag vochtig keuken papier.  Na een paar dagen zullen de zaden zwellen en krijgen ze een kleine wortel. Dan kan je eventueel het ontkiemde zaadje in een diep potje zetten met zaaigrond. U kan betere planten verwachten indien u de pronkerwt in een diepe pot plant, omdat hij lange penwortels vormt.  Dit heeft het voordeel dat u het geheel buiten kunt planten zonder de wortel te beschadigen. Top ze wanneer ze 2/3 bladeren hebben en dit om de groei van de zijscheuten te bevorderen.  Je kan ze beschermt in de koude bak of in de serre houden totdat ze in april worden uitgeplant. Steun materiaal moet voor het planten worden aangebracht. Verwerk veel compost door de grond voor u de planten uitpoot. Pluk regelmatig bloemen want het is zeer belangrijk dat de lathyrus geen zaden vormt.

17-02-08

Bloemschikcompositie met narcissen

 
Lenteschikking met narcissen, twijgen van salix udensis "Sekka (bandwilg) en skimmia x confuse "Kew Garden". De gesloten narcissen heb ik in de tuin geplukt, geschikt in een vaas met lauw water en geplaatst in de verwarmde woonkamer.  Na een dag waren de narcissen open.
  
Kransen gemaakt met de twijgen van de bandwilg.  Je neemt liefst de minst gedraaide en niet bandvormige twijgen.  Deze kan je best gebruiken in een bloemschikcompositie. Wees zeer voorzichtig want de katjes vallen er nogal rap af.
Close-up van salix undensis "Sekka"