30-11-08

KERSTGUIRLANDE

GUIRLANDE

Benodigdheden

5 bij elkaar gebonden wissen (van de knotwilg); lengte : gewenste lengte van de guirlande

10-tal takken eucalyptus

Hedera helix “Goldheart”

Thuya occidentalis “Elegantissima”

Bloemschikdraad

Snoeischaar

Grote krammen

Werkwijze

Bind de wissen te samen met bloemschikdraad.  Zeer goed aanrijgen (de wissen verkleinen bij het drogen).

De guirlande omwinden met vrij lange soepele takken van Thuja occidentalis “Elegantissima”.  Gebruik hiervoor de groene bloemschikdraad.  Nadat de guirlande bedekt is met de thuya ze een 2de maal omwinden met eucalyptus twijgen. De achterzijde van de guirlande moet even mooi zijn als de voorzijde.

Hang nu de guirlande op haar plaats en maak ze stevig vast met ijzerdraad.  Daarna steek je met krammen de 10- tallen takjes hedera met de mooie zaaddozen vast op de krans.  Deze krans blijft zeker 8 weken mooi en droogt mooi in. 

Indien gewenst kan je de week voor Kerstmis de guirlande versieren met  kleine kerstbollen. 

 

  

Benodigdheden 
 

Guirlande : zicht vanuit de voortuin + close-up

 
 
 
 
Guirlande : zicht vanuit de hall + close-up
Kerstguirlande (december 2007)

25-11-08

Sneeuw in de herfst !

Zondag in de late namiddag woedde er een echte sneeuwstorm.  Ik heb geprobeerd enkele foto's te nemen van de tuin, schuilend onder de bloemschikgalerij en op het terras.  De foto's zijn wellicht van mindere kwaliteit door de hevige sneeuwstorm en de duisternis die begon in te vallen.  Gelukkig heb ik niet gewacht tot gisteren, want gisterenmorgen was bijna alle sneeuw gesmolten.


  
 
 
 
 
 

  
 
 
 
 
 

  

 

23:35 Gepost door Lieve in Tuin in de herfst | Permalink | Commentaren (0)

09-11-08

Kersthappening Hospitaal Oud St.Jan, hartje Brugge

vrijdag 21 tot en met zondag 30 november 2008 - van 10 tot 18 uur

* Christmas around the world *

 

Fleurige ideeën | stemmige woondecoraties | romantische tafels | lumineuze kerstbomen | ouderwetse charme | originele cadeautjes | gebracht door gekende toparrangeurs en decorateurs

KERSTGENIETEN IN STIJL DE KERSTHAPPENING in Brugge is dé beurs voor liefhebbers van kerstsfeer, decoratie en bloemen.

Dagelijks doorlopend demonstraties bloemschikken. Talrijke exposanten tonen u de mooiste feestideeën. Een bezoek aan de Kersthappening is puur genieten. Kom in de stemming voor de feestelijkste maand van het jaar op deze sfeervolle locatie in hartje Brugge. De Kersthappening groeide doorheen de jaren uit tot één van de meest klassevolle ‘Kerst’ events van de lage landen en dit onder impuls van het wereldwijd gerenommeerd tijdschrift voor bloemschikliefhebbers, Fleur Creatief. Een ruim aanbod aan (groen)workshops, bloemschikdemonstraties en decoraties vormen het inspirerende hart van deze Kersthappening en bij de feestelijk gedecoreerde stands vind je vast en zeker hét ideale geschenk voor onder de Kerstboom thuis!!

We nodigen je uit om inspiratie op te doen op onze sfeervolle Kersthappening in het prachtig gerenoveerde hospitaal Oud Sint-Jan, hartje Brugge. Wees welkom en geniet... !

BLOEMSIERKUNST

Nog meer dan de voorbije jaren wordt het een bruisend festijn voor de bloemschikliefhebbers. Tal van bloemenarrangementen tonen nieuwe technieken en bloemen in diverse stijlen. Bloembinders van het team van Fleur Creatief en andere bekenden laten je met volle teugen genieten van feeërieke kerstcreaties. Enkele primeurs, om u te doen watertanden...

LET THERE BE LIGHT !

Moniek Vanden Berghe, Geert Pattyn, Ivan Poelman, Jan De Ridder en Stef Adriaenssens werken samen in het bijzonder thema 'Let there be light'. Licht wordt namelijk geassocieerd met succes en hoop en verlichting - in de meest brede zin van het woord - speelt een belangrijke rol tijdens de kerstperiode.

ETERNAL CIRCLES

Bloemsierkunstenaar Tomas De Bruyne en fotograaf Kurt Dekeyzer slaan opnieuw de handen in elkaar om een uitzonderlijk project te realiseren op de Kersthappening in Brugge. Naast een hoogstaande zaaldecoratie van de hand van Tomas De Bruyne zullen beiden hun nieuwste product voorstellen. Het grote succes van ‘Eternal Circles’ en de grote vraag naar dit bijzondere florale werk zijn de aanzet geweest om het concept van ‘Eternal Circles’ meer toegankelijk te maken voor het brede publiek door de introductie van een luxebox. De box ‘Eternal Circles’ wordt geen ‘kunstbox pur sang’ maar wil veeleer een giftbox zijn met wenskaarten van het werk van Tomas in harmonie met een smaakvolle bundeling van filosofische reflecties op de gang van het leven.

ROMANTISCHE ROZEN

Floriste An Desmet is geen beginneling in het vak. Samen met haar man bouwde ze een oude weverij met een hectare grond om tot een atelier met de naam 'De Egelantier', wat verwijst naar een oude roos. Rozen zijn dan ook haar lievelingsbloemen. Voor haar zijn bloemen geschenken met een symbolische waarde, ze vertalen emoties en hebben een betekenis, meer dan alleen maar mooi te zijn. Op de kersthappening maakt ze een exclusieve tafeldecoratie met 'David Austin' rozen.

KERSTKRIBBEN (uit privécollectie)

Op de Kersthappening zullen de 200 mooiste stuks uit een privé-verzameling Kerstkribben te bewonderen zijn. De beelden variëren van drie millimeter tot dertig centimeter en werden gemaakt uit de meest diverse materialen: papier, karton, keramiek, hout, plaaster, metaal, porselein. De creativiteit kent geen grenzen: de armen uit het zuiden gebruiken riviersteentjes, maïsbladeren en allerlei herbruikbare materialen om typische taferelen te realiseren die de universele boodschap ‘Vrede op aarde‘ een eigen cultuurgebonden dimensie geven. De verzameling bevat unieke exemplaren van volkskunst, getekende kunstwerken uit vijf continenten en enkele antieke stukken uit de 18de en 19de eeuw.

HEILIGE HUISJES

Nadine Van Acker, is bij het FC jongerenteam bekend om haar creaties met wilgentenen. Voor dit event creeërt zij exclusieve kersthuisjes gevlochten in wilg op een metalen houder met een dakje in lood of uit hout.

CADEAUDORP

In het cadeaudorp vindt eenieder beslist zijn gading. Vrolijk gedecoreerde verkoopstanden stellen hun allernieuwste kerstcollecties voor. Originele cadeautjes voor onder de kerstboom vind je hier !

18:48 Gepost door Lieve in Bloemschikevenementen | Permalink | Commentaren (0)

ZEA MAYS

 

Deze mais heeft mooie elipsvormige kolven met rode maiszaden en  kleurrijke bladeren. Ook de rode stengels zijn prachtig.

Zaaien  in potjes kan binnen vanaf  ½ april en buiten ter plaatse vanaf begin mei.  Plantafstand 30cm. 

Reeds vanaf half juni kan je de mooie bladeren gebruiken voor het omwinden van kransen en guirlandes.   Ik heb de kolven en stengels 3 weken geleden geoogst  en hoop er een dezer dagen een mooi bloemstuk van te maken.  Deze mais  is een must voor alle bloemschiksters.


Lichtere kleur

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Kransen en guirlandes vervaardigd met de bladeren van zea mays.
 
 
   
 
 
  
 
De kolven en de stengels van zea mays
 
 
 


 
 
 
De prachtige bladeren van de maisplant half juli

15:50 Gepost door Lieve in Bloemschikken | Permalink | Commentaren (0)