23-12-08

Hemerocallis "Apricot Beauty" of "Fulva Kwanso Pleno"

Hemerocallis Apricot Beauty

14-12-08

HEMEROCALLIS

Hemerocallissen behoren tot de gemakkelijkste planten als ze maar genoeg zon en vruchtbare grond krijgen. Ze blijven maar een dag open maar er zijn zoveel knoppen dat de plant soms meer dan 1 of 2 maanden bloeit. Ze zorgen gedurende de zomer voor een steeds doorgaande show van lelieachtige trompetvormige bloemen. Eigenlijk groeien ze het liefst in goed doorlatende, maar wel vruchtbare, vochtige, korrelige leemgrond  die zeer diep bewerkt is. Ik geef ze regelmatig compost en je kan ze ook bemesten met verteerd stalmest met in het voorjaar en tijdens de knopvorming een bladbemesting.

Je plant de hemerocallissen best in de herfst of in het voorjaar.  Plant u ze in de herfst, dan doet u dat 5 à 6 weken voordat de eerste vorst wordt verwacht.  De wortels van pasgeplante daglelies groeien echter veel beter wanneer ze voldoende water krijgen. Maak het plantgat 2 maal zo groot als de wortelkluit en maak de bodem van het plantgat goed los. En zet de hemerocalissen op een heuveltje.  Dat heuveltje maak ik op de bodem  van het plantgat en dit omdat de wortels van de meeste hemerocallissen zijwaarts groeien waardoor er onder de kroon geen wortels zitten.   Knip ook de bloemstengels af zodat alle energie naar de wortels kan gaan ,dit zorgt voor een gezond en sterk wortelgestel. Ik meng  vrij veel kompost  door de grond alvorens ik het gat dicht. Het is van belang de daglelies een mulchlaag van compost, oud stalmest of champignonmest te geven, niet alleen voor de voedingstoffen maar veel belangrijker is dat de mulchlaag het vocht vasthoudt. Deze mulchlaag  breng je best aan voor de winter.  Compost kan volgens mij niet vaak genoeg worden aangebracht omdat het de struktuur van de grond langdurig helpt te verbeteren. Blad of houtsnippers als bodembedekker bij hemerocallissen trekken te veel naaktslakken aan.  Water is eveneens zeer belangrijk omdat de voedingstoffen zonder water niet kunnen worden opgenomen.

Standplaats

6 à 7 uur zon per dag.  Liefst geen middagzon voor de donkere paarszwarte en rode tinten tijdens midzomer.  Daglelies kunnen goed wind verdragen en zijn zeer geschikt voor de kustgebieden.

 Scheuren

Ik scheur ze om de 4 à 5 jaar .Snij eerst het blad tot 3 à 5 cm boven de kroon af.  Graaf de pol op en leg hem liefst op een hard oppervlak en steek er de spitsvorken rug aan rug in , trek de handvatten naar elkaar zodanig dat de tanden als een hefboom de pol in 2 verdeeld.  Dit wordt herhaald tot de scheurlingen nog uit 2 à 3 waaiers bestaan.De wortels moeten ook met de helft worden ingesneden.  Dit zal ze aanzetten tot het vormen van nieuwe scheuten.

De uitgebloeide bloemen verwijder ik ’s avonds.  Na de bloei snoei ik de uitgebloeide bloemstengels af  tot tegen de grond en dit jaar heb ik zelfs al het afstervend  blad verwijderd omdat ik merk dat er veel naakt- en huisjesslakken in de afstervende  bladeren overwinteren. De bladeren  zijn trouwens al zeer mooi na enkele weken.  Na de winter het afgestorven blad verwijderen.

 

07-12-08

Kerstkrans gemaakt van magnoliatakken

 

06.12.2008 006.jpg

 

Alweer heb ik als basis een oude krans van wilgentakken genomen en hierop enkele magnoliatakken vastgemaakt met bruine bloemschikdraad. Daarna heb ik kleine takjes geknipt om de ronde vorm van de krans min of meer te behouden.  Ik vind deze grillige takken prachtig met hun fluweelachtige bloemknoppen.  Deze zullen waarschijnlijk niet meer open komen.  Of toch ?  Enkele jaren terug maakte ik een paasbloemstuk met deze takjes en na een maand stonden de takken vol bloemen ( dit was wel in de lente). Deze krans is prachtig zelfs zonder decoratie.  De struktuur van de takken alleen is al zeer mooi, met als extraatje de groen fluweelzachte bloemknoppen. Deze krans is een all-round krans.  Met Kerstmis kan je hem versieren met kerstbolletjes (liefst dezelfde kleur als de bloemknoppen), met Pasen hang je er eitjes of pluimpjes in en in de zomer kan je er kleine ronde pippetjes inplaatsen en iedere week de bloemen of zaaddozen vervangen.

06.12.2008 011.jpg

03-12-08

ZELFDE MAND : ANDERE BLOEMEN EN OOK ANDERS GESCHIKT

ZELFDE MAND : ANDERE BLOEMEN EN ANDERS GESCHIKT
ZELFDE MAND : ANDERE BLOEMEN EN ANDERS GESCHIKT
ZELFDE MAND : ANDERE BLOEMEN EN ANDERS GESCHIKT
ZELFDE MAND : ANDERE BLOEMEN EN ANDERS GESCHIKT

23:29 Gepost door Lieve in Bloemschikken | Permalink | Commentaren (0)