15-02-09

IRIS SIBERICA

iris sibirica

 

IRIS SIBIRICA, zwaardlelie

 

Iris is een mooie vaste tuinplant die het naar haar zin heeft in vochtige maar ook in normale vruchtbare grond op een zonnige standplaats.  Er zijn vele kleuren : wit, paars, violetblauw en meerkleurig, maar de courantste kleur is blauw-paars.  Het is een goede snijbloem die bloeit in mei.  Iris is zeer winterhard en heeft lange slanke bladeren die ik veel gebruik in mijn bloemschikcomposities  (om ermee te weven).   De bloemstengel wordt 50 à 80 cm hoog.  Na de bloei snoei ik de gehele plant, ook de bladeren, tot op 5 cm van de grond.  Na 3 weken heb ik opnieuw een frisse groene struik. De gewone snoei gebeurt in de lente

 

 

Photobucket

 

Close-up

11-02-09

Trifolium ochroleucum, gele sierklaver (foto)

Trifolium ochroleucum

Trifolium ochroleucum, gele sierklaver (foto)

 

Deze sierklaver wordt 50 cm hoog en is crème-geel gekleurd maar bestaat ook in het rood.

Bloeitijd : juni tot augustus.

Standplaats : Zon of half schaduw, normale tuingrond maar apprecieert een goede portie compost .

Prachtige borderplant die vrij lang doorbloeit.  Snoei de verwelkte bloemen voor een langere bloei.  Trifolium is zeer winterhard en de bijen zijn verzot op de nectar van de bloemen.

Vermeerderen door stekken, scheuren en zaaien.

 

Trifolium ochroleucum

 

trifolium ochroleucum,zomerbloeier,bijenplant,gele vaste plant

 

 

trifolium ochroleucum,zomerbloeier,bijenplant,gele vaste plant

10-02-09

ROSE PLANTEN COMBINATIE

 

 

Photobucket

 

Mooie roze plantencombinatie :  lavatera olbia, lavatera Barnsley, rosa Royal Bonica.  De  blauwe aren  van  veronica Longifolia zijn  prachig bij deze roze bloemen. Binnen 3 weken bloeit  hibiscus syriacus "Speciosus" die ook zeer goed past in het kleurenplaatje (helemaal achteraan rechts).

19:15 Gepost door Lieve in Plantencombinaties | Permalink | Commentaren (0)

08-02-09

Veronicastrum virginicum “Fascination”

Veronicastrum Virginicum , viginische ereprijs,

Veronicastrum virginicum “Fascination” , Virginische ereprijs (foto)

 

H 180/200cm;   Bloei : juni/augustus

Deze mooi zelf-ondersteunende vaste plant heeft violetblauwe bloempjes die in aarvormige trossen zitten.  Het smalle blad staat in regelmatige kransen rond stevige stengels.  Zelfs na de bloei heeft deze ereprijs nog veel sierwaarde.  Ze gedijen graag in luchtige vruchtbare, niet te droge grond (bijzonder als ze in volle zon staan).  Geef ze een flinke portie compost in het voorjaar.

Bloeistengels na de winter afknippen.  Bij veronica virginicum zijn de violetten bloemtrossen vaak bandvormig verbreed en een beetje gedraaid. Zeker een van de mooiste veronicastrums.

Vermeerderen : delen of zaaien