25-11-09

Herfstbloemstuk gemaakt met najaarsbloemen uit de tuin

Photobucket
Photobucket

Herfstbloemstuk gemaakt met najaarsbloemen uit de tuin

Neem een vrij grote platte schaal  die je vult met natte oasis.  Het steekschuim komt niet hoger dan de schaal. 

Zet rechts in de uithoek de hoge penstemon “Hitcote Pink” Meng ze met de fijne ijle bloemen van  linaria “Canon J. Went”.

Aan de voet gebruik ik de roos “Leonardo da Vinci”. 

Bedek de volledige oasis met bergeniabladeren en laat ze een beetje buiten de schaal komen .  Je kan ze ook vervangen door klimopbladeren maar het effect zou niet hetzelfde zijn.  Het mooie aan het bergeniablad is hier de verkleuring, en die kleur past zo goed bij de sedum “Herbstfreude”. Voor de  bergeniabladeren die de rand bedekken  kan je gebruik maken van dunne bloemschikdraad zodat je het blad goed kan plooien in de gewenste richting. 

Bevestig er de sedum in . 

Voor de appeltjes, hier vruchten van chaenomeles speciosa,  gebruikt u  houten barbequestokjes (geen pookdraad).

Steek de polygonumstokken vast met grote krammen of lange dikke spelden.

Werk af met takjes hedera colchica “Dentata Variegata”

 

 

Photobucket
Photobucket

21-11-09

Onze tuin gezien door de lens van Rina : tuinborders

Ik heb een nieuwe item toegevoegd aan mijn categorieën (8ste vakje linker kant) namelijk “De tuin gezien door de lens van beroeps- en amateursfotografen”. Ik bezit vrij veel foto’s van de tuin genomen door bezoekers tijdens de open tuindagen, of beroepsfotografen. Rina is zo een fervente amateursfotografe. Dit jaar heeft ze me haar foto’s genomen in 2008 bezorgd. Ik vond het heel leuk en attentievol. Bedankt Rina. Elke week hoop ik er enkele op de blog te kunnen plaatsen Het zijn niet alleen foto’s van de tuin maar ook van de bloemschikgalerij.

Tuin gefilmd door Rina

 

 

De blauw gele border met in juni heel veel geel bloeiende vaste planten. Op deze foto zien we maar 1/3 van de border.  Alchemilla mollis, snoei ik direct na het open tuinenweekend, zodat de vrouwenmantel weer optimaal is eind juli voor de opentuinendag. Dan blijft het blad mooi tot het vriest en krijgen we nog sporadisch enkele bloemen.  Achter de vrouwenmantel is er een strook lavendel ,” a drift of lavendel “ zoals de Engelsen het noemen maar dit is minder duidelijk op deze foto.  Er is het haagje lonicera nitida “Lemon” rond het terrasje vervaardigd met dezelfde stenen als deze van het paadje.  Daarna volgt er een brede horizontale strook  van phlomis russeliana, een van mijn lievelings vasteplanten.  Rechts staat in volle glorie catalpa bignioides “aurea”.  Het is een grote heester die ik ieder jaar in april sterk terugsnoei. Deze strenge snoei geeft heel grote bladeren.  Natuurlijk heb ik dan geen bloemen.  Spijtig dat het blad van de catalpa maar heel laat in het voorjaar verschijnt.  

 

Tuin gefilmd door Rina

 

 

Dit paadje leidt rechts naar de klassieke vijver en links naar de dubbele roos/mauve border met zijn zitbankje dicht bij de geurende roze rozen.  Zoals u ziet staat er rechts nog een appelboom. Ik heb bij het ontwerpen van de tuin de bestaande fruitbomen geïntegreerd.  Zij verwennen ons in de lente met mooie bloemen en eind augustus met lekkere en mooie rode appeltjes.

 

Tuin gefilmd door Rina
 
Een mooie combinatie ”ton sur ton” geranium psilostemon, de opvallende, langbloeiende ooievaarsbek met magentakleurige bloemen met een zwart hartje en de eenjarige lavatera.  Deze 1-jarige zaaide zich jaar na jaar uit maar door de buitengewoon koude winter van verleden jaar was hij dit jaar verdwenen.  Het grijze blad versterkt de kleuren.
Tuin gefilmd door Rina
Waar leidt deze rozentunnel ons naartoe?
 
Tuin gefilmd door Rina
Ingang naar de “secret garden”, waar de gele kleuren primeren.  Ik houd heel veel van bladplanten en in ’t bijzonder van hosta’s maar aangezien er heel veel slakken in de tuin zijn zet ik de meeste hosta’s in potten, zelfs ook wel in de borders.
Photobucket

 

 

Een hoekje van de roze border van de laatste tuinkamer.  Ik werk heel graag met allerlei soorten lavatera’s.  Lavatera olbia “rosea”, lavatera “Barnsley” en in de blauwe border met lavatera maritima. Deze laatste groeide enkele jaren in de tuin maar  is helaas verdwenen door de strenge en aanhoudende vorst van verleden jaar.  Snoei lavatera steeds in de lente en zorg voor een goede laag compost op de struik voor de winter.  Zeker nooit snoeien in de herfst.

 

 

Tuin gefilmd door Rina

 

 

Eenvoudig bloemstukje met  hydrangea en wilgenstokjes.  Zorg dat je in de winter een voorraad wilgentenen verzamelt voor je bloemstukjes, dan zijn ze al goed droog als je ze verwerkt in een bloemstukje en krimpen ze niet meer. 

 

 

Tuin gefilmd door Rina

Prachtige plantencombinatie.

Lonicera periclymenum en een witte stokroos zorgen voor een mooi plaatje.  Wat kan de natuur toch mooi combineren !  De zelfgezaaide stokroos heeft werkelijk een mooi plekje uitgezocht.  De gele kleur van haar hartje past wondermooi bij de gele tweelippige bloemkroon van de lange buis.

 

 

 

18-11-09

Hoorn gemaakt met de twijgen van salix Hakuro Nishika

Hoorn in salix hakuro nichika
 
 
Hoorn in salix hakuro nichika

1)Vorm eerst de hoorn in kippegaas en geef hem de gewenste vorm en grootte

2) Steek heel veel krantenpapier in de hoorn, dit om de vorm goed te bewaren wanneer je straks de twijgen er omheen wikkelt

Hoorn in salix hakuro nichika

3)    Begin met de twijgen aan mekaar te binden met wikkeldraad en maak een lange sliert.  Wanneer je op 10 cm van het einde van je twijgen bent steek  je er een voor een nieuwe twijgen bij en omwikkel je ze met binddraad.  Kies binddraad die het best bij de twijgen past, hier bordeaux rood omdat deze kleur goed samengaat met de  strepen  op de twijgen van de salix Hakuro Nishika.  Omwikkel ze zeker om de 2 à 3 cm .Hoe dichter je werkt (je draden wikkelt) hoe plooibaarder je twijgen zullen zijn.

Hoorn in salix hakuro nichika
 
close-up
 
Hoorn in salix hakuro nichika
 
De twijgen zeer strak binden en goed aantrekken 
Hoorn in salix hakuro nichika
./.
Hoorn in salix hakuro nichika

      Als je sliert  enkele meters lang is, begin je met deze rond de hoorn in kippegaas te wikkelen.  Begin bij de punt van de hoorn  en steek de twijgen voorlopig hier en daar vast met krammen.  Later als de hoorn helemaal omwikkeld is moet je de twijgen  definitief vastnaaien aan de hoorn in kippengaas.Gebruik liefst dezelfde draad als diegene waarmee je de twijgen hebt omwikkeld.  Het is zeer belangrijk de draad goed aan te trekken want de twijgen zijn nog vers en zullen zeker krimpen.  Wrijf de hoorn in met lijnzaadolie (lijnolie)

 

Hoorn in salix hakuro nichika

15-11-09

Prunus glandulosa “Alba Plena” Witte amandelboom, Chinese bush Cherry

Prunus glandulosa "alboplena"
Prunus glandulosa “Alba Plena” Witte amandelboom, Chinese bush Cherry
Deze waardevolle lentestruik wordt 1 meter hoog en is reeds in bloei in april. De bloemen van deze winterharde struik zijn dubbel en worden ongeveer 2.50 cm groot. Ze zijn sneeuwwit en staan over de ganse lengte van de takken. De smalle groene bladeren verschijnen pas na de bloemen. Plaats deze prunus in de volle zon in niet te droge grond. Snoei hem na de bloei. Verwijder alle uitgebloeide takken, zo verplicht je de struik om nieuwe scheuten vanaf de basis te produceren. Deze snoei verzekert je een prachtige bloei voor volgend jaar. Vermeerderen : stek de jonge scheuten in de maand mei.
Prunus glandulosa "alboplena"
Photobucket
close-up