13-05-10

ROZEN

 

Hoe herken ik wilde scheuten bij rozen ?

 

Omdat de meeste rozen op een wilde onderstam worden geoculeerd gebeurt het soms dat de onderstam blad en bloemen produceert. 

Het blad is lichtgroen en ook fijner dan dat van een edele roos. De takken zijn zwaar gestekeld en het blad bestaat uit veel meer blaadjes.  Krijgt de wilde scheut de kans om door te groeien dan is dit ten koste van de veredelde roos.  Dus de scheut meteen wegnemen  door hem zo dicht mogelijk bij de stam weg te trekken.  Niet knippen want dan loop de scheut weer uit.  Meestal bekom je wilde scheuten bij stamrozen, maar het komt ook voor bij struikrozen.

 

Nieuwe scheuten bij klimrozen.

 

In het voorjaar en de zomer vormen klimrozen vaak nieuwe scheuten.  Dit is ons onmisbaar reservemateriaal voor volgende zomer. Bind de mooie scheuten aan, niet te strak,  zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en niet omknakken.  Als je de rozen in de late winter gaat snoeien kan je zelf de takken uitkiezen die je gaat gebruiken in plaats van de afgesnoeide oude takken.  Takken die meer dan 4 jaar aan de struik zitten worden het best zo kort mogelijk afgesnoeid.  Je kan ook een oude tak juist boven een jonge scheut afsnijden zo verjong je ook de tak.

 

03-05-10

De tuin eind april

lievesgarden

Helleborus orientalis die bijna is uitgebloeid is nu goed te gebruiken  in bloemstukken.  Rechts en links ziet u het prachtige blauwe blad van thalictrum flavum glaucum (poelruit), links  thalictrum equilegifolium (akeleiruit)

"

lievesgarden

Bij de composthopen, tussen de knotwilgen bloeit - helaas voor de laatste maal - deze mooie kerrie japonica

lievesgarden

Epimedium

lievesgarden

 

Philadelphus coronarius "aurea" is een zeer interessante lentestruik  .   Het blad blijft maanden lang geel  en de bloemen geuren geweldig. Bloeit in mei/juni met witte bloemen. Na de bloei wordt het blad groener en wordt de struik in vorm  gesnoeid. Standplaats : hs/zon.

lievesgarden

Euphorbia "Dulcis Chameleon" 

Standplaats : zon, voedselrijke kalkrijke grond. Hoogte 30 cm.  Bloeit met een gele bloem in april/mei, maar wordt meestal geplant voor zijn rood-bruin blad

lievesgarden

Helleborus argustifolius