24-02-11

Winterbloemstukjes (Tuinvereniging Dilbeek)

 

 

062.jpg

 

063.jpg

 

064.jpg

 

068.jpg

 

072.jpg

 

073.jpg

22-02-11

Linaria purpurea “Canon J. Went”

LinariaCanonJWent.jpg

Linaria purpurea “Canon J. Went”

 

De apart gevormde bloemen, de luchtige groeiwijze en de  mooie subtiele zacht rozige aarvormen maken deze weefplant zo geliefd.  Het blad is smal en grijsgroen.  Deze weefplant kan door haar sierlijke bloeiwijze gemakkelijk gecombineerd worden met  allerlei vaste planten en in ’t bijzonder met rozen. De paars-violetkleurige Linaria purpurea is prachtig bij gele rozen.  Linaria “Canon J. Went” plant ik  vrij veel bij rood/roze rozen.  Dit  frêle plantje past  ook zeer mooi bij planten met grote bladeren  (cynara). Linaria is tevens een goede snijbloem.  Deze kortlevende planten zaaien zich weelderig uit. 

Het is een bijen- en vlinderplant.

Bloeit een zeer lange periode :  van juni tot september.

Standplaats : goed doorlatende,  lichte kalkrijke grond  op een zonnige warme plaats.

Hoogte 80 cm

Vermeerderen: zaaien of delen 

20-02-11

Blauw-gele plantencombinatie in volle zomer

1.7.2010 045.jpg

Op de voorgrond Achillea Filipendulina , met rechts een grote partij Phlomis , waarvan u er maar enkele op de foto ziet. Op de achtergrond bemerkt u de gele wolken van  Thalictrum Flavum Glaucum  en Cynara Cardonculus (kardoen), beiden met een heel speciaal blad.  Thalictrum Flavum Glaucum heeft mooi ingesneden blauw blad en kardoen heeft dikke grote robuste grijze bladeren.  Deze bijzondere plant prijkt in de zomer met mooie violet-blauwe distelachtige bloemen.  Achteraan links echinops ritro met zijn bolvormige bloeiwijze en de blauwe Aconitum.  Wat deze combinatie zo spannend maakt zijn niet alleen de verschillende tinten maar vooral de verscheidenheid van de bladstructuren.

Dit is een detailfoto van de gedeeltelijke geel-blauwe border hieronder

30062008060.jpg

 

 

14-02-11

DE TUIN ONTWAAKT

 

IMG_0019.jpg

Reeds enkele maanden bloeit op verscheidene plaatsen in de tuin viburnum bodnantense "Dawn".

Viburnum x Bodnantense "Dawn"  (foto's)

 

Viburnum bodnantense “Dawn” is een waardevolle bladverliezende heester waarvan de zuiverroze trompetvormige bloempjes op kale takken bloeien tijdens de wintermaanden (november/februari). De donkerroze bloemen verlichten van kleur naargelang ze langer bloeien. Hij heeft behalve een lange winterbloei – met een rustpause wanneer het stevig vriest – ook een heerlijke geur waarmee geen enkele bloemgeur kan wedijveren.

Deze winterbloeiende struik  is niet kieskeurig maar verkiest zeker een  zonnige en niet te natte vruchtbare  standplaats.  Geef de viburnum in het najaar een emmer kompost dat bevordert zeker de bloei. Het blad is mooi  bronskleurig met rood/bruine nerven.  Hij heeft ook mooie herfsttinten.. Viburnum bodnantense “Dawn” is een trage groeier maar wordt op de duur een mooie gezond ogende  struik  van rond de 3 meter hoogte en 1.80 breedte. Deze sterke winterbloeier is zeker een fraaie blikvanger.  Hij kan ook als haag gebruikt worden.  De viburnum vormt een goede steun voor zomerse klimplanten zoals lathyrus en klimmende winde.  Deze kan je verwijderen wanneer de viburnum in bloei komt.    

Moet Viburnum Bodnantense "Dawn" gesnoeid worden ?  Neen, alhoewel er soms uitschietende takken zijn, deze moet je zeker insnoeien. Soms moet je hem ook verjongen.  Je snoeit de oudste takken eruit tot aan de basis.  Vormingssnoei kan zeker ook geen kwaad alhoewel hij van zichzelf al een mooie habitus heeft. Knip er tijdens de bloei gerust enkele takjes af om er in de huiskamer van te genieten. 

Deze struik mag in geen enkele tuin ontbreken.

 

 

IMG_0183.jpg  

Onweerstaanbaar komen allerlei groepen bloembollen tot leven onder de beschermende geurende bloesems van de toverhazelaar (Hamamellis mollis). 

IMG_0187-1.jpg

Ook de gele crocussen beginnen overal kleur te bekennen. 

IMG_0198.jpg

Nog enkele zachte voorjaarsdagen en de ontluikende bloesems van de mahonia “Charity” zullen de tuinkamer met hun honingzoete geur vullen.

 

IMG_0202.jpg
IMG_0203.jpg

 

Februari  is de maand bij uitstek van de weelderig en langdurig bloeiende helleborus. Nu is het moment aangebroken om al de bladeren weg te snoeien, zodat de bloemen zich mooi kunnen ontplooien.  Dus heel veel werk in het vooruitzicht. Een 150-tal helleborus staan verspreid over de tuinkamers, meestal onder bladverliezende heesters. Ook bestaat er de helleboruswalk waar de bloei van helleborus wordt opgevolgd door die van astilben.  Dit is trouwens  een goede combinatie voor een border in de schaduw.

 

 

IMG_0204.jpg

 Helleborus foetidus : verwijder hier alleen maar de beschadigde bladeren.  

IMG_0176.jpg

Salix integra “Hakuro-Nishika” : zoals je kan merken heeft deze salix 3 knotpunten wat hem veel origineler en natuurlijker maakt dan al de geënte boompjes die  in vele tuintjes  groeien.  De gesnoeide eenjarige twijgen hebben een bijzonder mooie kleur.  Ik gebruik ze zeker in lentebloemstukken, kransen of hanging baskets.

 

IMG_0237.jpg

 Salix integra “Hakuro-Nishika” geknot 

 

 

IMG_0014.jpg

Viburnum bodnantense « Dawn » naast cornus mas, die weldra tot volle bloei komt.  Deze 2 struiken zijn waardevolle winter- en lentebloeiers.  Als achtergrond : prunus lusitanica “Angustifolia”