23-04-11

Tuin in april

 

IMG_0097.jpg

 

2de vijver met de grote dotterbloem  en op de oevers euphorbia polychroma , euphorbia cyparissus, vergeet-me-nietjes, narcissen "poeticus" etc

 

IMG_0123-1.jpg

Mooie lentecombinatie : uitgezaaide judaspenning (lunaria annua) en muurbloem (erysimum cheiri).

 

IMG_0002-1.jpg

Tapijt van magnoliablaadjes

IMG_0006-2.jpg

Ondanks de duizenden blaadjes op de bodem is deze magnolia nog steeds prachtig.

 

IMG_0053.jpg

 

Door het prachtige weer is de haag van spirea "Vanhouttei" reeds in volle bloei met achteraan de goudenregen die reeds kleur bekent en viburnums die  volop bloeien

IMG_0025.jpg

Euphorbia characia ssp. Wulfenii in volle bloei met vooraan de prachtige uitlopende grijze bladeren van cynara cardunculus en de juist gesnoeide santolina (nooit te vroeg knippen, wachten tot het struikje vele nieuwe scheutjes gevormd heeft).

 

 

 

IMG_0009-2.jpg

Half april en de eerste pioenbomen beginnen reeds te bloeien.  Ken je de naam van deze pioenboom, laat het me weten.

 

 

IMG_0033.jpg

Close-up Paeonia suffruticossa "Sitifijujin"

20:43 Gepost door Lieve in Tuin in de lente | Permalink | Commentaren (0)

21-04-11

Snoei zaaddozen helleborus

IMG_0035.jpg

 

Door het abnormale warme weer deze dagen (20.4.2011 / 25°) zijn de helleborussen vroeger dan normaal verbloeid en torsen ze een massa bloemen met zaaddozen. 

Aangezien er in de tuin al zo'n 100-tal helleborussen groeien,  (helleborus-walk en onder de meeste bladverliezende struiken) wens ik geen zaailingen meer en is het dus de hoogste tijd om de bloemen met de zaaddozen te verwijderen. Je snoeit de stengel tot tegen de grond.  De vorming van zaaddozen verzwakt trouwens ook de plant.

Dit is het resultaat van mijn snoeiwerk: 2 hangmanden en een grote kruiwagen vol met helleborussen.

IMG_0021.jpg

 

IMG_0019-1.jpg

 

IMG_0036.jpg

 

IMG_0038-1.jpg

Close-up

 

22:51 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0)

19-04-11

Bluebells of boshyacinten

 

In de tuin staan er hier en daar, vooral in de lenteborders, boshyacinten.  Boshyacinten groeien graag in halfschaduw, in humusrijke en niet te droge grond.  Hyacinthoides hispanica, de Hollandse boshyacint,  bestaat in het wit, roze of violetblauw zodat je zelfs met andere voorjaarbloeiers mooie combinaties op kleur kan maken .  De bloemen van de Hollandse boshyacint zijn groter en meer klokvormig dan de Engelse bluebell Hyacinthoides non-scripta.  Hun buisvormige bloempjes zijn veel smaller .  De plant vermeerdert zich door zaadvorming en vegetatief door bijbolletjes. Om het verspreiden van boshyacinthen tegen te gaan hoef je alleen de uitgebloeide bloemen weg te knippen om zaadverspreiding te voorkomen.  Daar in de lente de hyacinten zich aankondigen met hun mooi loof kan je de niet gewenste verwijderen.  Ikzelf plant ze in ons bosje en hoop dat dit ooit eens een klein concurrentje wordt van het Hallerbos.

 

 

IMG_0014.jpg

 

 

IMG_0096.jpg

 

 

IMG_0065.jpg

 

IMG_0066.jpg

  Close-up boshyacint

 

IMG_0049.jpg

 

16-04-11

4-seizoenen hangmand

IMG_0001.JPG

 

Home-made (gemaakt eind winter voor de twijgen bladeren krijgen) hangmand gevlochten met wilgentwijgen en twijgen van de treurwilg en gedecoreerd met momenteel bloeiende narcissen, helleborus orientalis en takken van aucuba Japonica "Gold Dust".  Je kan deze mand iedere week of om de 14 dagen  opvullen met in de tuin bloeiende bloemen, twijgen of takken en decoreren met eitjes ter gelegenheid van Pasen of met kerstbollen met Kerstmis.

21:38 Gepost door Lieve in Bloemschikken, Tuindecoratie | Permalink | Commentaren (0)