26-08-11

Bloemstuk : de hoed van Napoleon

084.jpg

 

082.jpg

18:51 Gepost door Lieve in Bloemschikken | Permalink | Commentaren (0)

13-08-11

Verbascum blattaria “album” Mottekruid

 

 

Verbascum blattaria “album” Mottekruid

Het mottenkruid is een tweejarige toorts met een uitzonderlijke lange bloei. De kleine witte bloempjes met een roos hartje groeien op een lange stengel. Verbascum blatteria fungeert als een zwerver in de tuin. Net zoals malva moschata zaaien ze zich uit, maar zonder te hinderen en zijn daardoor onmisbaar. Ze houden van zon en doorlatende normale kalkminnende bodem.

Hoogte 1.20m, zomerbloei 6/7/8. 

Deze witte toortsen zijn beminnelijke planten door de kleine witte bloemetjes en paarsrode gefranjerde bloemharten  die je ze in alle denkbare combinaties in kunt voegen. De bloemen openen zich tegelijkertijd over een groot gedeelte van de lengte en geven daardoor lang een vertikaal effect.  Verbascum blattaria staat er bescheiden smalletjes bij maar heeft een stevige struktuur, met een sterke bloemstengel en fors blad.

 

 

IMG_1534.jpg

 

verbascum blattaria “album” mottekruid,2-jarige,wit bloempje

 

IMG_1535.jpg

 

08-08-11

Wat doen we in de tuin in Augustus ?

 • Vanaf half augustus geeft u geen voedsel meer aan de potplanten en dit in voorbereiding op de winter. Vanaf september vermindert u het watergeven. Laat de planten zo lang mogelijk staan. Oleander, laurus nobelis, en olijven verdragen enkele graden nachtvorst. Afgeharde planten verdragen de lage temperaturen in het najaar beter.
 • Zaai een groenbemester op leeggekomen bedjes. bv. rogge, die we in het voorjaar afmaaien met de grasmaaier. Het maaisel wordt naar de composthoop afgevoerd.
 • Verzamel nu zaad van uw favoriete plant voor volgend jaar. Eerst het zaad laten drogen en bewaren in een goed afgesloten omslag. Zet de naam van de plant en het oogstjaar op de envelop en bewaar alles op een droge plaats.
 • Snoei de vuurdoorn terwijl hij bloeit. Wilt u hem in vorm houden dan moet hij nu gesnoeid worden. In juli en augustus zie je de bloemen (en voorlopers van bessen) en kan je hem zodanig snoeien dat er in het najaar voldoende bessen verschijnen.
 • In augustus/september kunnen we stekken nemen van de lavendelstruik. Neem stekken van 10 cm. lang. Laat het oude stekje dat aan de stek blijft zitten onaangeroerd. Dit hieltje van ongeveer 1 cm. lang zal nieuwe wortels vormen. Doop eventueel de stekken in groeistof en zet ze in een bakje. Plaats deze in de platte bak beschermd tegen het felle zonlicht. Plant ze volgend jaar op een zonnige plaats in de border.
 • Groenblijvende heesters en coniferen mogen we vanaf eind augustus volop planten en verplanten (containerplanten). Zo krijgen ze de tijd om voldoende wortels te vormen voor de winter. Giet een emmer water in het plantgat vooraleer het te vullen.
 • Als de blauwe regen de gewenste ruimte heeft ingenomen knippen we in augustus alle nieuwe scheuten tot 3/4 terug. De zomersnoei bevordert de bloemknopvorming. Dikwijls vormen de blauwe regen in de zomer scheuten van 6 à 7 meter lang.
 • Bij langdurige droogte de maaimachine wat hoger instellen.
 • Augustus is bij uitstek de maand voor het maken van zomerstekken. Zomerstekken zet je in een vochtige omgeving in de schaduw.
 • Pelargoniums (geraniums) moeten nu dringend worden gestekt.
 • Geef doorbloeiende rozen (van juni tot oktober) een bijbemesting en snoei regelmatig de uitgebloeide rozen .
 • De kerstster (euphorbia) is een kortedagplant die vanaf half augustus maar 10 uur per dag in het licht mag staan wil je ze met Kerstmis zien bloeien. De rest van de dag moet ze in het donker doorbrengen en dit gedurende 8 weken.
 • In augustus kunt u buxus nog eenmaal in vorm snoeien.
  Doe dit niet bij felle zon. Hou buxus in potten goed vochtig en mest regelmatig bij.
 • Knip voor een 2de bloei de uitgebloeide bloemen van hemerocallis, ridderspoor, delphinium, campanula, lathyrus, lupinen, galega etc.
 • Bezoek regelmatig opengestelde tuinen, zo kan je veel ideeën opdoen in verband met midzomer- en herfstbloeiende planten.

04-08-11

Alcea rosea, althaea rosea, rose trémière

De een- en tweejarige stokrozen  bestaan in vele verschillende tinten en zijn zeer geliefd voor de Engelse cottage tuinen. De stokroos behoort ongetwijfeld tot de oudste sierplanten.  Stokrozen zijn prachtige planten om  verticaal te tuinieren.  Ze hebben niet veel ruimte nodig en groeien gemakkelijk tot meer 2 meter hoog.  De stokrozen groeien graag in  goed doorlatende, matig vochtige vruchtbare bodem.  Vooral de winterse nattigheid doet de stokrozen vaak de das om. De wortels kunnen heel wat vorst verdragen als ze tenminste niet in natte grond staan.  In pot is hun winterhardheid heel wat minder.  Geef ze voor de winter een beetje hout as en compost.

 

Zaaien :   de bloemkleuren van onze spontane zaailingen is niet te voorspellen   De hommels en bijen zorgen voor de kruisbestuivingen van de erfelijke eigenschappen van de moeder- en vaderplant blijft er niet veel over . Elke bloem is prachtig dooraderd en vrijwel altijd contrasteert  de kleur van het hartje.    Ik zaai ze ter plaatse direct na de bloei. Wegens hun pinwortel zijn de stokrozen moeilijk te verplaatsen

 

En wat met roest op stokrozen ?

 

Aan de onderkant van het stokroosblad ontstaan vaak oranjebruine knobbeltjes en aan de bovenkant zijn er oranjegele puntjes te zien Dan is de stokroos besmet met Puccinia malvacearum, een schimmelziekte, het zogenaamde volkswoord “roest”  een ziekte die alleen de kaasjeskruidfamilie aantast.

Welke curatieve en preventieve maatregelen kan je nemen tegen het roest ?

-  Plant ze in vruchtbare grond  die goed gedraineerd is  en zeker  niet in kletsnatte of kurkdroge grond.

 

-  Werk kalirijke meststof  in op de plaats waar je stokrozen gaat planten.

 

-   Pluk zoveel mogelijk aangetast blad weg , meestal is dit het oudste blad onder aan de stokroos en gooi dit zeker niet op de composthoop maar steek het in de GFT-container.

 

-   Knip de volledige stengel van de overwinterende planten af na de bloei zo krijgt de plant aan de voet licht voor nieuwe grondscheuten.

 

-   Bestuif zeker het blad vanaf begin voorjaar regelmatig met basaltmeel, dat maakt de planten minder gevoelig voor de schimmel.

 

-   Zaai regelmatig nieuwe stokrozen of plaats de spontane zaailingen op de gewenste plaats in de tuin.

 

Stokroos.jpg

 

 

Stokroos1.jpg

 

 

Stokroos10.jpg

 

 

stokroos17.jpg

 

 

Stokroos2.jpg

 

 

Stokroos5.jpg

 

 

Stokroos8.jpg

 

 

IMG_1040.jpg

 

 

IMG_1100.jpg

 

 

IMG_1021.jpg