07-09-11

EUCOMIS, ananasplant, kuiflelie

09082008099.jpg

 

IMG_2925.jpg

 

Een plant die nu in volle glorie in de borders staat te pronken is de ananasplant, kuiflelie of eucomis. Eucomis laat pas vanaf augustus haar schoonheid zien.  Maar de bloei duurt dan wel weken.  Eucomis is herkenbaar aan de groene kuif die boven de bloemaren uitsteekt, vandaar de Nederlandse naam : kuiflelie. De brede bladeren groeien in rozetten waaruit een steel groeit waaraan dan de bloemaren verschijnen, met bovenop die fameuse kuif. De ananasplant heeft lange paars gespikkelde bloemstengels. De bollen kunnen ook in het voorjaar op warmte worden voorgetrokken . 

Standplaats : volle zon en humusrijke licht vochtige grond.

Indien ze in pot staat, mag je eucomis zeker niet laten uitdrogen tijdens warme dagen , want de grote bladeren verdampen vrij veel water.

Als je de plant overwintert, laat dan de bollen gewoon in de pot zitten en zet ze op een koele vorstvrije plek.  Hou ze vrij droog maar laat ze niet uitdrogen.  Verpotten in het voorjaar

 

IMG_2918.jpg

 

Zaaien eucomis :

Binnen zaaien in februari/maart april : temperatuur 15/20°. Ondiep zaaien om beter te kiemen en afdekken met vermiculiet. Tot  de kieming de grond natuurlijk nat houden.  

Eucomis wordt in april-mei ter plaatse gezaaid.  Dek het zaaisel af tegen eventuele late nachtvorst. Het is mogelijk dat de plant zelfs nog in het najaar gaat bloeien, afhankeljk van de snelheid waarmee de bolletjes worden gevormd .  Indien de plant bloeit dan moeten de bollen voor de winter worden gerooid en het volgende jaar weer worden uitgeplant.

 

IMG_2926.jpg

 

 

 

 

 

Commentaren

"Beste , Vorig jaar bij de laatste opentuindag heb ik een pot met "scabiosa atropurpurea Black Knight" gekocht , deze heeft overwinterd in de tuin en staat nu met wel 50-tal bloemen en uitgebloemde bloemen in de tuin , ik weet echt niet hoe en wanneer ik het zaad moet oogsten . Ik heb ook vorig jaar zaad genomen en binnen met zaaigrond gezaaid maar ik had geen resultaat" Met vriendelijke groet, Karen"

Gepost door: Karen De Lathouwer | 08-09-11

Reageren op dit commentaar

"Dag Karen, Scabiosa atropurpurea Black Knight heeft ook buiten alle verwachtingen (strenge natte winter) in onze tuin overwinterd zonder enige schade. Je mag de zaden oogsten als de zaaddoos bruin is en droog aanvoelt. Bewaar de geoogste zaden tijdens de winter liefst in een bruine zak of afgesloten potje. Ik heb de scabiosazaden deze lente gezaaid in de serre begin maart en het was echt een succes, ik had enorm veel plantjes. Ik heb ze wel gezaaid in de serre in volle grond gemengd met gezeefde compost, zaaigrond en vermiculiet. Het is zeer belangrijk dat u de grond goed vochtig houdt tot na de kieming. Veel succes en als u vragen hebt kan u me gerust mailen als "commentaar" onder betreffende tekst. Lieve"

Gepost door: Lieve | 08-09-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.