30-08-15

Wat doen we in de tuin in september ?

Gazons kunnen nu worden aangelegd en gezaaid

In de border kan je nu de meeste vaste planten scheuren en uitplanten. Het is bovendien de ideale planttijd voor coniferen en groenblijvende struiken.

De ranken van de klimrozelaars moeten worden aangebonden

De bloemen van de hydrangea macrophylla en paniculata kunnen nu worden gedroogd, als de bloemblaadjes voldoende stevig aanvoelen. Zet de ontbladerde bloemtakken in een vaas met enkele cm water. Wanneer dit water is verdampt (na een paar dagen) begint het drogen van de bloemen. Droog ze in eeen luchtige donkere plaats en geef de bloemtrossen voldoende ruimte zodat ze niet beginnen te schimmelen. Willen we daarna wanneer de bloemen al droog zijn en dus broos en breekbaar zijn, een bloemstuk maken dan kan je enkele bloemen plaatsen in een ruime plastic zak waarin je een natte spons legt en die je afsluit. De bloemen worden langzaam vochtig en kunnen terug verwerkt worden.

Verjong de border en verander zonodig de combinaties van bloemen. Voer al de veranderingen en notities die je de hele zomer al genoteerd hebt nu uit.

Snoei taxus- en beukenhagen

Stek de niet winterharde zomerbloeiers zodat u er volgend jaar weer kunt van genieten.

Voorzie dahlia's en andere herfstbloeiers van een steuntje.

Knip wilde opslag van rozen steeds af. De wilde scheuten groeien veel sneller dan de veredelde.

Geef hanging baskets en potten met eenjarigen nog steeds voedsel dan kunnnen ze blijven bloeien tot de eerste nachtvorst.

Ruim zeker niet de hele tuin op. Laat blad liggen voor de lieveheerbeestjes en kevertjes (overwinteringsplaats). Ook de padden en egels zoeken een plekje onder enkele afgesneden takken.

Oogst vlier wanneer alle bessen in een tros zwart zijn .

Rooi gladioolen en plant kokussen, sterhyacinten, sneeuwroem, sneeuwklokjes, nacissen en fritillaria. Deze bollen hebben een hekel aan sterk uitdrogen. Plant ze direct na aankoop.

Bomen en heesters kunnen nu gesnoeid worden, zo kunnen de wonden nog voor de winter genezen.

Scheur nu rabarber.

Zaai nu papaver somniferum, zo zullen ze als kleine plant kunnen overwinteren. Zaai ze ook in de lente deze zullen dan later in de zomer bloeien.

Stop nu met het wegnemen van uitgebloeide bloemen van rozen die bottels vormen. Zo maken deze bloemen nog bottels die we kunnen gebruiken in onze herfstcomposities.

Geef de hoge herfstasters een extra steuntje, zodat ze niet bij de eerste herfstbui op de grond terecht komen.

Indien nodig kan je nu nog de kuip- en terrasplanten snoeien. Laat ze nog enkele weken buiten staan zodat de snijvlakken, die door het snoeien zijn ontstaan goed kunnen drogen.

Commentaren

hallo bloggers,
Ik wil al jullie bloggers bedanken voor de fanatastische ideen die ik gekregen heb voor mijn tuin ik heb net nieuwe bestratingen laten aanleggen nu wou ik er decoratie voor gaan uitzoeken en heb mijn voor het eerst inspiratie opgedaan uit blogs mijn dank is groots aan uw alle :P
spoedig volgt er een foto

Gepost door: jolanda | 12-11-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.