19-11-14

Bezoek aan Perch Hill Farm (Sarah Raven's garden) eind augustus 2014 met de VVPV

 

 

Sarah Raven die Perch Hilll Farm enkele jaren geleden kocht experimenteert  graag met planten, vormen en kleuren. Ze is niet alleen een bekende Engelse tuindame , maar ook auteur van diverse tuin- en kookboeken, TV- presentatrice en befaamde bloemschikster.  Ze is tevens de bezielster van de kooklessen die regelmatig gegeven worden op het domein.  In haar grote moestuin gedijen naast groenten en kleinfruit  heel veel snijbloemen met opvallende vormen en spetterende kleuren.  In de graveltuin vinden we dan meer vaste planten en eenjarigen in zachtere tinten.

Je kan niet alleen de tuin bezoeken maar eveneens kook-, tuin-, en bloemschikcursussen volgen. 

Breng zeker een bezoek aan haar leerrijke site : 

http://www.sarahraven.com/ 

waar je talloze ideeën kan opdoen wat siertuinen, groentetuinen, bloemschikken en koken betreft.

Hierna enkele beelden van ons bezoek 

 1-IMG_2877.JPG

 

1-IMG_2881.JPG

 

1-IMG_2879.JPG

 

1-IMG_2887.JPG

Bij onze aankomst kregen we een Ploughman’s Lunch’ voorgeschoteld

 

1-Dahlia Bishop of York.JPG

Dahlia Bishop of York.  Deze dahlia is een prachtige combinatie van donker blad en half dubbele warm oranje-gele bloemen.  Wordt 90 à 120 cm hoog

 

1-IMG_2889.JPG

 

1-IMG_2900.JPG

 

1-IMG_2920.JPG

 

1-IMG_2929.JPG

 

1-IMG_2935.JPG

 

Zoals je op de 2 bovenste foto's kan bemerken maakt Sarah heel veel gebruik van steunmateriaal  uit gevlochten wilgen- hazelaar- en berkentakken

 

1-Dahlia Totally Tangerine en panicum elegans Frosted Explosion (1).JPG

 

Mooie compositie : dahlia "Totally Tangerine" en panicum elegans (eenjarige) "Frosted Explosion"

 

1-IMG_2925.JPG

 

1-Persicaria orientalis.JPG

 

Persicaria orientalis, "Kiss me over the garden gate", is een zeer opvallende eenjarige met sierlijke overhangende bloemaren.  Kleur : diep rood-roze.  Hoogte 120/150cm. Bloei juli-oktober

 

1-IMG_2946.JPG

 

1-IMG_2934.JPG

 

1-Crocosmia Star of the East.JPG

 

Crocosmia "Star of the East" is de variëteit met de grootste zuiver oranje bloemen.  Deze crocosmia is een krachtige groeier maar is vorstgevoelig.  Dus de knollen zeker afdekken met blad of uit de grond halen voor de winter

 

1-Rhodochiton atrosanguineus , chinees purperklokje, purple bell vine.JPG

Rhodochiton atrosanguineus. Meer uitleg klik hier

13-11-14

Vervolg laatste open tuinnamiddag : 24/08/2014

1-IMG_8361.JPG

 

1-IMG_2716.JPG

 

1-IMG_2719.JPG

 

1-IMG_2721.JPG

 

1-IMG_2728.JPG

 

1-IMG_2732.JPG

 

1-IMG_2739.JPG

 

1-IMG_8378.JPG

 

1-IMG_8462.JPG

 

1-IMG_8484.JPG

1-IMG_2738.JPG

 

1-IMG_8362.JPG

1-IMG_8378.JPG

 

 

Lees meer...

12-11-14

Voorstelling tuin 2015

Sinds ik eind december 2006 de tuin aan jullie voorstelde op onze site is er heel wat veranderd.  Er werden borders bijgevoegd en verbreed, de fruittuin verdween en de groentetuin werd kleiner.  Ook de borders evolueerden met de tijd en vele oude planten maakten plaats voor nieuwere soorten.  Er werd meer en meer op kleur gewerkt .  Dus dringend tijd om jullie de vernieuwde tuin voor te stellen.

 

Voorstelling Tuin 

Onze tuin gelegen in het mooie Pajottenland (Vlaams Brabant) is een romantische cottage tuin waarvan de meest recente gedeelten zijn ingedeeld in tuinkamers. Door de aanplanting van hagen in fagus sylvatica (beuk), physocarpus opulifolius “Diabolo” (blaasspirea), taxus, spiraea vanhouttei (spierstruik), prunus laurocerasus (laurierkers) en taxus worden de tuinkamers van elkaar gescheiden. De borders zijn afgezoomd met haagjes van santolina, buxus, lonicera nitida "Lemon", lavendel, etc. Toen we hier kwamen wonen was het de klassieke opbouw van die tijd : een voortuintje met veel gazon en aan de achterzijde een grote moestuin. In 1994 begonnen we met de reeds bestaande borders  uit te breiden rekening houdend met de kleur, bladvorm en structuur. Het gazon werd beetje bij beetje meer ingenomen. Het boeiende aan onze tuin is het feit dat hij nooit af is en altijd in beweging blijft. We proberen ook altijd nieuwe ideeën uit te werken.

 Mag ik u voorstellen even door de tuin te wandelen  

De voortuin met rechts de roze-paarse border is beplant met o.a. phloxen, rozen, lavatera, grassen, echinacea purpurea “Augustkönigin”, verschillende soorten geraniums, schizostylis coccinea, linaria purpurea ‘Canon J. Went’, verschillende soorten penstemon, crinum powelii,  etc. Rechts is er een lange smalle border met roze Japanse herfstanemonen. 

Aan de voordeur wordt het tafeltje altijd opgesmukt met bloemstukken, kaarsen en gezellige tuindecoratie. Aan de muren in witte Franse steen hangen gans het jaar door, aangepast aan de seizoenen, zelfgemaakte kransen en manden vervaardigd uit berkentwijgen, hopranken  en wilgentenen.

Langs de pastelborder (haag in physocarpus opulifolius “Diabolo”, roze pioenen, verschillende soorten rozen, sisyrinchium striatum, spirea, hemerocallis, cynara scolymus, astrantia, eryngium, heuchera, talrijke herfstanemonen etc.) komen we in de achtertuin.

Rechts valt de roze border met vele heesters en vaste planten met brons gekleurde bladeren en pastelkleurige bloemen op. Deze border wordt overheerst door vele soorten vaste geraniums, phloxen, veronicastrum virginicum , leycesteria formosa, veel Austin rozen, echinacea, penstemon digitalis “Joke”,onopordum acanthium etc. Een buxushaagje vormt de overgang naar het gazon. Links van deze border bevindt zich de eerste waterpartij te midden van een weelderige beplanting en een aanpalende border in crème en lichtgele kleuren

Langs de noorderkant van het huis bevindt zich de hydrangea border met als bodembedekker astilbe chinensis “Pumila” en verscheidene soorten hosta’s .

Langs het hekje overkoepeld door een clematis- en rozenpergola komen we in de volgende tuinkamer. Rechts van het pad bevindt zich de geel-blauwe border met o.a. achillea “Moonshine”, achillea filipendulina “Parker”, aconitum , verscheidene soorten hemerocallis, sisyrinchium striatum, alstroemeria aurea “Orange King”, tradescantia “Zwanenburg Blue” amsonia tabernaemontana, trifolium ochroleucum, persicaria polymorpha, thalictrum flavum ssp glaucum en nog zoveel andere vaste planten. In het midden van deze border nodigen 3 bronstenen ons uit te luisteren naar het kabbelende water. Links ligt in de volle zon de border met o.a. veel penstemon, echinacea, roze rozen, monarda, persicaria, plathycodon, succisella inflexa, sisyrinchium striatum, etc. met ernaast de 2de vijver omringd door heuveltje begroeid met vaste (rots)planten, en pennisetum. Een eilandje met een grote partij buxusbollen en lage grasjes zorgt voor veel structuur. Onder de 6 meter lange pergola begroeid met allerlei soorten klimrozen, clematissen, blauwe regen en hedera wandelen we links voorbij de paarse herfstborder en rechts hebben we de met allerlei klimplanten begroeide tuinschuur met galerijtje waarin zelfgemaakte bloemstukken en tuindecoraties een plaats krijgen.

De mauve-gele border (10m)  gescheiden van de herfstborder door een taxushaag bestaat o.a. uit hemerocallis, helenium, helianthus, vrouwenmantel, rozen, phlomis russeliana ,  verscheidene viburnums, laburnum, sambucus plumosa aurea, catalpa bignoides aurea, choisya ternata, euonymus alatus, thalictrum flavum glaucum, ruta graeveolens “Jackman’s Blue”, asters, crocosmia, kalameris, verscheidene grassen, etc. en bevindt zich tegenover de astilbe- en helleborus walk. De volgende tuinkamer in roos-paarse tinten nodigt ons uit, in het bijzonder ‘s avonds, te verpozen op de tuinbank en de heerlijke geuren op te snuiven van verschillende soorten roze klimrozen (Awaking, Blossom Time, Ornements des Bosquets, Paul Noel, Pink Cloud en Pierre de Ronsard of Eden Roos) en op het bankje te genieten van de gezellige sfeer van de bloemstukken en kaarsjes die op het tuintafeltje staan. 

Tegenover de pastelkleurige border eist een formele waterpartij omringd door een aantal buxusbollen alle aandacht op. In het muurtje dat als achtergrond dient spuwt de koning der zeeën een klaterende waterstraal in deze verhoogde vijver. Achter deze waterpartij vormt een groen-geel decor een pergola die gele, geurige klimrozen (Alister Stella Gray ,Goldfinch, Ghislaine de Féligonde, Graham Thomas, Céline Forestier)combineert met gepanacheerde klimop. 

Deze pergola leidt ons naar de secret garden waar we op een bankje rechtover de langwerpige klassieke vijver en tussen de klimrozen tot rust komen en kunnen genieten van de vlinders, libellen, de stilte en rozengeuren.

Onder een boog van beuk wandelen we naar de grootst tuinkamer van de siertuin met verschillende borders :  links de gele border (allerlei soorten euphorbia, phlomis, sisyrinchium striatum, libertia formosa, kalimeris, thalictrum, vele soorten rozen, santolina. U kunt er gezellig verpozen op het terrasje met rechts van u de rood-roze border (malva moschata, roze en witte lavendel, geurende Austin rozen, penstemon, lavatera, leycesteria formosa, physocarpus opulifolius ‘Diabolo’, verbena hastata, sanguisorba obtusa en - canadensis etc.) en links de geeloranje border (rozen, thalictrum flavum ssp. glaucum, centaurea macrocephala,  monarda, penstemon, kniphofia etc. ). Rechts staat de serre waarin in de zomer hoofdzakelijk tomaten en paprika’s worden gekweekt. In het voorjaar is dit de ideale plaats voor zaai- en stekgoed.

Onder de beukenboog door komt u in de moestuin waarin allerlei groenten, aardappelen en kruiden op biologische wijze worden gekweekt. Rechts bevindt zich de witte border en links de "hot border" afgezoomd met buxus en buxusbollen.  Het 25 meter lange paadje dat ons door de moestuin leidt is langs beide zijden begroeid met wolken lavendel. De moestuin is omhaagd door physocarpas opulifolius “Diabolo”. Dit is het domein van de heer des huizes. Als enthousiastelingen van Velt voelen wij een grote verantwoordelijkheid voor het milieu, de dieren, vlinders en insecten. Nieuw sinds 2013 is de geïntegreerde (grassen)border-prairieborder van 18m op 6m waar alle zonminnende vaste planten en grassen weelderig tieren. 

Door een rozenboog betreden we de laatste en grootste bloemenborder (aangelegd lente 2014) waarin zich vooral enkelvoudige bloemen bevinden met de bedoeling heel veel overlevingskansen te geven aan onze bijen, vlinders en insecten.

Hier bevinden zich permanent 3 à 4 grote compost- en wachthopen en een bijenhotel omringd door buddleja’s en verbena hastata.

In de siertuin gedijen momenteel  451 verschillende vaste planten, 111 verschillende heesters, 68 verschillende soorten rozen, 39 verschillende grassen, 38 verschillende klimplanten, verder nog talrijke bolgewassen, één- en 2-jarigen, varens en vijverplanten.  In feite zijn het er veel meer, maar van velen die reeds zo lang in de tuin gedijen ken ik de cultivar niet meer.

Wij trachten te schilderen met bloemen, bladvormen en bladtinten. De meeste borders hebben sierlijk gebogen vormen en het herhalen van sommige planten en struiken, evenals de vele buxusbollen en haagjes  geven een zekere symmetrie. Wij kozen voor borders met veel vaste planten en heesters en enkele sier- en fruitbomen, waarin we rozen en clematissen laten groeien. Uiteraard is een tuin nooit af en worden er steeds nieuwe ideeën uitgewerkt. De tuin is eigen creatie en door de jaren heen werden er nieuwe tuinkamers bijgevoegd, uitgebreid  en herschikt. Voor de aanleg hiervan werd een klein plannetje opgemaakt maar in feite wordt alles bepaald door ons gevoel voor verhoudingen en kleurencombinaties en wordt het door de jaren heen aangepast. Hanging baskets, bollen gecreëerd met de ranken vanparthenocissus (rode wingerd), tuindecoraties en manden vervaardigd uit berken- en wilgentwijgen, bloemstukken evenals enkele beelden verfraaien de tuin. Geur is ook van zeer groot belang. Gezellige zithoekjes trachten we altijd te omringen door geurende planten of rozen. De tuin is onze passie, onze verlengde woonkamer. Sinds we als gepensioneerden meer tijd kregen ging de sluimerende belangstelling voor natuur en alles wat met bloemen en planten te maken heeft over naar een dagelijkse bezigheid. . Daarenboven zijn we heel blij dat we dankzij onze hobby gedurende 10 jaar  de minstbedeelden van onze samenleving konden helpen (Poverello) en de Columbiaanse straatkinderen een kans konden geven.

Sinds 2012 jaar gaat de integrale opbrengst (ingang en verkoop zelfgekweekte vaste  plantjes) naar het Kinderkankerfonds van UZ Leuven. (http://www.uzleuven.be/kinderkankerfonds/acties-ten-voord...)

 

 

 

 

19:50 Gepost door Lieve in Voorstelling Tuin | Permalink | Commentaren (0)

02-11-14

Vervolg Opentuinnamiddagen : 20 juli 2014

 

 

1-IMG_1187.JPG

1-IMG_1189.JPG

1-IMG_1192.JPG

1-IMG_1195.JPG

 

1-IMG_1198.JPG

 

1-IMG_1202.JPG

 

1-IMG_1203.JPG

 

1-IMG_1204.JPG

 Gezellig genietend van een kopje koffie of thee u aangeboden door de tuineigenaars

1-IMG_1209.JPG

 

1-IMG_1210.JPG

1-IMG_1212.JPG

 

1-IMG_1215.JPG

 

1-IMG_1216.JPG

 

1-IMG_1224.JPG

Eerst was de heer des huizes aan de beurt om geïnterviewd te worden door de regionale TV.

 

1-IMG_1226.JPG

 

1-IMG_1235.JPG

1-IMG_1237.JPG

Kijk naar de dreigende wolken; het onweer kan elk ogenblik losbarsten

1-IMG_1239.JPG

Gelukkig konden een 20-tal mensen schuilen onder de bloemschikgalerij en.....

1-IMG_1245.JPG

... op het terras, in de serre en  aan de inkom maar daar heb ik spijtig genoeg geen foto's van.

1-IMG_1241.JPG

 

1-IMG_1243.JPG

Gelukkig komt er na regen zonneschijn en dit was nu ook het geval

 

1-IMG_1248.JPG

 

1-IMG_1249.JPG

 

1-IMG_1253.JPG

 

1-IMG_1254.JPG

 

1-IMG_1262.JPG

 Na de onweersbui was ik aan de beurt voor het interview van Ring TV, ondanks de weeromstandigheden hebben zij een interessante reportage gemaakt, waarvoor onze oprechte dank.

1-IMG_1266.JPG

 

1-IMG_1267.JPG

Vol belangstelling  kijkt Lander naar de opnameapparatuur van de cameraman van Ring TV.

 

1-IMG_1273.JPG

 

1-IMG_1276.JPG

 

1-IMG_1277.JPG

 

1-IMG_1278.JPG

 

1-IMG_1281.JPG

 

1-IMG_1285.JPG

1-IMG_1284.JPG

Rosita van "Rosi's Garden" en Denise Jacobs  tuindame van  "Ter Heyveld" Congoberg Vollezele.  Jammer dat beide schitterende tuinen niet meer toegankelijk zijn voor het publiek.

 

1-IMG_1290.JPG