29-12-14

Gezond en vreugdevol 2015

  1.  

 

IMG_1324.JPG

 

 

Wij wensen aan al onze tuin- en bloemschikvrienden fijne feestdagen en voor 2015 :

een gezond, vrede- en vreugdevol jaar

heel veel mooie tuin- en bloemschikmomenten

 

Van ganser harte

 

Herman en Lieve

 

 

23:08 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0)

Bloemschikhappening bij de Zonnige Tuin in Opwijk

Naar jaarlijkse gewoonte was er bij de tuinclub "De Zonnige Tuin" van Opwijk zaterdag 13 en zondag 14 december een doorlopende demonstratie bloemschikken door vakbekwame mensen en tentoonstelling van het gepresteerde werk.  Deze bloemstukjes worden dan door de vereniging  aan de bezoekers verkocht tegen zeer schappelijke prijzen.  Ook niet leden zijn welkom .

Bij een drankje of vieruurtje kan je  genieten van de bloemschik demonstraties. Hieronder enkele van de op zondag vervaardigde bloemstukjes

 

 


 

IMG_5365.JPG

 

1-IMG_5362.JPG

 

1-IMG_5364.JPG

 

1-IMG_5366.JPG

 

1-IMG_5367.JPG

 

1-IMG_5369.JPG

 

1-IMG_5370.JPG

 

1-IMG_5371.JPG

 

1-IMG_5385.JPG

 

1-IMG_5386.JPG

Ook aan de kinderen werd er gedacht, er was een knutselhoekje waar zij  een mooi bloemstukje konden maken

 

1-IMG_5374.JPG

 

1-IMG_5376.JPG

 

1-IMG_5383.JPG

 

1-IMG_5401.JPG

 

1-IMG_5406.JPG

Het team van vrijwillige bloemschikkers  van zondag poseert voor de plaatselijke krant

 

1-IMG_5363.JPG

 

Marleen, een van de leden, met haar gekocht bloemstuk.

 

1-IMG_5361.JPG

14-12-14

BLOEMSCHIK- EN TUINWEETJES

Maak je een bloemstuk met groenten of fruit erin zet die altijd op 2 satéstokjes.  Ik buig ze naar elkaar toe op het ogenblik dat ik ze in het steekschuim zet; eenmaal in het steekschuim willen de satéstokjes weer wat wijder uit elkaar gaan staan en zetten ze zich muurvast in het werkstuk. 

Zet nooit fruit op ijzeren bloemendraad want daar rolt het van af.          

Bij het verpotten van uw planten gebruik eens kurken inplaats van potscherven of kleikorrels. 

Draadwier dat uit de vijver komt, is geschikt om hanging baskets mee te bekleden .

Mollen : Plant eens een Euphorbia lathyrus, een giftige wolfsmelk tegen mollen.  Deze plant wordt ruim een meter hoog en vertakt zich .  Ze is 2-jarig maar geeft veel zaad en zaait zich gemakkelijk uit. 

Tulpen hangen snel, maar er zijn een paar weetjes om ze rechtop te houden : prik met een knopspeld een centimeter onder de bloemknop dwars door de steel en de tulpen zullen niet gaan hangen. Je kan ze ook klem zetten door ranken van bv. clematis te gebruiken .

Indien je buxusvormen in potten te groot worden kan je wortelsnoei toepassen.  Je kan het onderste gedeelte van de kluit evenals de kluit in de breedte sterk terugsnoeien met een scherpe spade.  Verwijder alle dode en beschadigde wortels.  Laat de kluit enkele uurtjes in water weken en zet ze dan weer in  dezelfde oude pot met goede nieuwe potgrond.  Zet ze enkele dagen in de schaduw. 

Biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis : Laat 1 kg. blad van sambucus (vlier)  4 à 5 dagen trekken in 2 liter water, zeef het vocht en giet dit in een plantenspuit. Zo heeft u een prima biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis. 

Als snijbloemen slap hangen kan je het volgend middeltje gebruiken :

Kook wat water, snijd een stukje van de steel van de slaphangende bloemen, dompel de steel eventjes in het kokend water en zet ze dan in een vaas met koud water.  Door de schok verdwijnt alle lucht uit de bloemsteel en sommige bloemenhoofdjes gaan weer rechtop staan.  De Ijslandse papaver en nog andere bloemen verkiezen zelfs deze behandeling voordat ze in een vaas gezet worden. 

Slaphangende rozen herstellen zich als u  ze in een vaas zet met water waar ijsklontjes aan toe zijn gevoegd. 

Als je dikke takken wil verwerken in een bloemstuk is het beter om 2 satéstokjes aan weerszijden van de tak te leggen. Bindt ze vast met bloemendraad tegen de tak zodanig dat deze stevig vastzitten.  Knip een stukje van de satéstokjes af voordat het geheel in het steekschuim gaat. Door deze constructie kan de tak niet wiebelen.

Hol nooit een pompoen uit, om er een bloemstuk in te zetten. Gebruik liever een schoteltje dat je op de pompoen vastmaakt met een kling (groen plak, mastiek) een plastic steker met daarop steekschuim. Zo kan je een prachtig bloemstuk maken zonder de pompoen te beschadigen.

Kalk en beendermeel kunnen de zuurtegraad van je grond verbeteren. 

Vijver : Is er in de herfst blad terechtgekomen in de vijver en ligt het op de bevroren bodem.  Laat het liggen tot de kans op vorst minder is geworden.  Bij het beroeren van de vijverbodem komen schadelijke gassen vrij die door het rottend blad veroorzaakt werden. Ligt er nu een laagje ijs op de vijver dan kan het gas niet weg en kunnen de vissen dood gaan.

Zet enkele decoratieve takken van beuk in een hoge smalle vaas.  De uitgevallen beukennootjes kunnen desgewenst weer in hun hulzen gelijmd worden. 

Hortensias drogen : je  moet wachten met het afsnijden van de bloemen tot ze papierachtig aanvoelen.  Eind september begin oktober is normaalgezien de periode om ze af te snijden.  Hang ze niet omhoog zoals je doet met andere droogbloemen maar zet ze op een warme plaats in een bodempje water. 

Abutilon kan worden vermeerderd door middel van tussenstek.

  1. Snij een paar takjes af van 18 cm lang (liefst verhoute stokjes).  Haal de kop en de onderste blaadjes eraf .
  2.   Dompel de stekken in stekpoeder en zet ze in een pot gevuld met zaai- en stekgrond .  Zet de pot in een vochtige en luchtige plaats.
  3. Na een kleine maand kunnen de gewortelde stekken verpot worden in een pot gevuld met potgrond.  Zet er 3  à 4 bij mekaar dan heb je gauw een volle mooie kuipplant.     

Bolmos of kussentjesmos dat helemaal bruin geworden is kan je weer klaar maken voor gebruik door het in water te leggen en er op te knijpen.  Het wordt na enkele tijd weer groen. Ik had het toevallig in de border gelegd en na enkele regenbuien was het mos weer groen. 

Wanneer u pioenen wenst in de vaas te zetten snij ze dan af voor de knop begint te barsten

Geef calla's nooit te veel water, zij rotten nogal snel in vaaswater.

De bloemstelen van amaryllis (Hippeastrum) worden meestal te lang doordat men in de beginperiode te veel water geeft. Wanneer de stengel tussen de 15/20 cm is dan mag u meer water geven en moet de plant op een koelere plaats worden gezet. 

Als je een matje maakt van polygonumstokken kan je best de dunne en dikke kant afwisselen zo blijft je matje tamelijk recht van vorm.

Verwerk zo weinig mogelijk fruit met bloemen.  Rijpend fruit produceert ethyleen : een gas dat er voor zorgt dat bloemen sneller uitgebloeid raken.

Eerst doe je bloemenvoedsel in een vaas daarna het water.

Calla's en tulpen zijn gemakkelijk te buigen wanneer ze een nacht uit het water gehouden worden voor ze verwerkt worden.

Overwintering kuipplanten. 

Bladhoudende soorten hebben licht nodig, en bladverliezende planten kunnen in een donkere ruimte opgeslagen worden. 

Eens gebruikt kan het groene steekschuim niet meer dienen voor het maken van een nieuw bloemstuk. Het kan eventueel nog van nut zijn door het in kleine stukjes te snijden en doorheen uw potgrond te mengen bijzonder in de hanging baskets. De plantenwortels zullen deze extra watersponsjes tijdens de warme zomerdagen zeker weten te waarderen.

Indien je na het bloemschikken nog nat steekschuim over hebt, kun je dat gerust bewaren. In een afgesloten plastiek zak blijft het steekschuim immers goed.

Bestrijding van dopluis of schildluis bij oleanders of laurier :

Met een borstel de bladeren voorzichtig afborstelen.  Gebruik hierbij water met een scheutje groene zeep met wat spiritus.  Eventueel enkele dagen later het nog eens herhalen want dopluis is zeer hardnekkig.

Stengels met melksap (vb. papaver, klaprozen, euphorbia) eerst onder stromend water houden
Zonnebloemachtigen zet je enkele minuten in heet water, daarna dat stengelgedeelte afsnijden en in koud water plaatsen

Stengels van houtachtigen onderaan rafelen en 10 minuten in warm water zetten, daarna in koud water

Waterhoeveelheid aanpassen aan de bloemsoort/ rozen, zomerbloeiers in ruim water, bloemen van knollen en behaarde stengels zijn gelukkiger met minder water

Moeilijke bloemen onder water afsnijden, de luchtdruk duwt het water in de stengel.

De beste tijd voor het opgraven, scheuren en uitplanten van pollen sneeuwklokjes is na de bloei wanneer het blad nog sterk is.

In augustus/september stek nemen van halfrijpe lavendeltwijgen

De zonneroosjes worden teruggeknipt tot vlak boven de nieuwe aanwas in aug/september.  Hun jonge scheuten vormen prima stekmateriaal.

Smeerwortelblad overgieten met regenwater.  De vloeistof die ontstaat is rijk aan kalium en zeer heilzaam voor pot- en kuipplanten. Je kan het eveneens gieten in de geulen die worden klaargemaakt voor het zaaien van erwten en bonen.

 ‘t vervolgt

Tuinweetjes

Vooral bruin en bronskleurig blad komt tot leven in combinatie met oranje.

Rood is subliem in harmonie met donkerder rood brons of koperkleurig blad.

Knip bij hazelnoot en cotinus “Royal Purper” 2/3 van de nieuwe groei weg om grotere bladeren te bekomen.

Oranje gaat goed met rood en geel.

Donkere bladeren slaan de brug tussen rood, oranje en geel.

Crocosmia “Lucifer” is mooi met geelgroen

Rood is prachtig met donkere venkelbladeren. Deze venkelbladeren zijn mooi bij alle “warme” voorjaarsbloemen zoals tulpen, papavers…

Spelen met bladkleuren maakt een tuin spannender

Door te werken met grassen wordt de tuin spontaner en natuurlijker. Grassen hebben bovendien een onmisbare architectonische waarde als extra hebben zij zaadpluimen, halmen en of wintersilhouetten.

Bloembollen zijn ideale weefplanten : planten die andere plantengroepen op een natuurlijke manier aan elkaar verbinden.

Alle gevulde geraniums zijn steriel en hebben een langere bloeiperiode dus geen energieverspilling door het aanmaken van zaden.

Alliums laten zich perfect combineren met siergrassen. Als je eind februari de uitgedroogde grasstengels van de siergrassen afsnoeit krijgen de alliumbollen de ruimte en licht . Wanneer de alliums eind mei zijn uitgebloeid gaat de aandacht weer naar het gras.

 

 

09-12-14

Prachtige kerstbloemstukken gecreëerd bij de Tuinbouwvereniging Dilbeek

Op zondag 7 december mochten de leden van De Tuinbouwvereniging Dilbeek   genieten van boeiende bloemschikdemonstraties.  Nicole, Ben en Frans kwamen alweer uit de hoek met verrassende en vernieuwde creaties.  Sommige waren heel eenvoudig andere dan weer origineel en trendy en persoonlijke materialen gaven een "personal touch" aan sommige bloemcreaties.  Tijdens deze demonstraties kon je 1001 bloemrijke kerstideeën opdoen en thuis aan de slag gaan. Dankzij hun demonstraties geven zij hun passie door aan anderen tenminste als veel aanwezigen die zelf al niet bezitten.

Dank aan het bestuur voor deze leerrijke voormiddag.

 

 

 

1-IMG_5282.JPG

 

1-IMG_5202.JPG

 

1-IMG_5205.JPG

 

1-IMG_5207.JPG

 

1-IMG_5208.JPG

 

Close-up

 

1-IMG_5216.JPG

 

1-IMG_5221.JPG

 

1-IMG_5234.JPG

 

1-IMG_5226.JPG

 

1-IMG_5227.JPG

 

1-IMG_5238.JPG

 

1-IMG_5268.JPG

 

1-IMG_5245.JPG

 

1-IMG_5250.JPG

 

1-IMG_5259.JPG

 

1-IMG_5279.JPG

 

1-IMG_5287.JPG

    't vervolgt