08-02-15

LAURUS NOBILIS

Laurier  Laurus nobilis
 
De laurier is een veelzijdige plant die zowel binnen als buiten kan worden geplaatst als kuipplant.  Aan de kust groeit de laurier ook in volle grond op een beschutte plaats.  Het is een kuipplant die vanaf 1/2 mei buiten kan worden geplaatst.  Voor de eerste nachtvorst (+/- begin november) moet de laurier worden binnengehaald. 
Zet de laurier op een beschutte plaats in zon of halfschaduw op een goed doorlatende voedzame bodem.  In de zomer geven we hem regelmatig water met langzaamwerkende meststof.  In de winter niet meer bemesten, alleen nog gieten om de potkluit niet te laten uitdrogen.  Verwijder alleen in de zomer lange scheuten, maar de echte vormsnoei  gebeurt in november.  De laurier wordt best overwinterd in een koele maar vorstvrije plaats tezamen met andere orangerieplanten zoals bourgainvillea, oleander etc.  In de berging moet steeds frisse lucht aanwezig zijn, maar het mag er zowel licht als donker (kelder) zijn.  De temperatuur moet er schommelen tussen de 4 en 8 graden.  Jonge planten kunnen elk jaar verplant worden bij voorkeur in het voorjaar.  Oudere lauriers verplant  je slechts om de 3 à 4 jaar.  Met de laurierblaadjes kan je ook mooie bladapplicaties maken (bloemschikken).

 De altijd groenblijvende laurier wordt nog altijd in het Brugse gekweekt, deze was vroeger de bakermat van de vlaamse lauriercultuur.  Op dit ogenblik zijn er nog altijd wereldbefaamde laurierkwekers.
De bladeren van deze altijdgroene kuipplant verspreiden een aangename aromatische geur.  De laurierblaadjes verlenen een extra smaak aan marinades, soepen en gerechten. Het aroma van een vers laurierblad is veel fijner dan dit van een gedroogd laurierblad.  De thee van gedroogde laurierbladeren is goed om de spijsvertering te bevorderenen en om winderigheid tegen te gaan.  Hij heeft ook wegens zijn slijmoplossende werking een gunstig effect op chronische bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen

06-02-15

OPEN TUINDAGEN 2015

 

1-IMG_2506.JPG

 

 

 

“Open Tuindagen” 2015

Fam. Baeyens-Pots - Lievesgarden

Bosstraat 68 B, 1742 Ternat (St. Katherina Lombeek)

nodigt U van harte uit op de “Open Tuindagen ”

 

Zondag 7 juni van 14 uur tot 18 uur

Zondag 28 juni van 14 uur tot 18 uur

Zondag 26 juli van 14 uur tot 18 uur

Zondag 23 augustus van 14 uur tot 18 uur

Groepen min. 10 personen (juni, juli, augustus) na telefonische afspraak.

 

Inkom open tuindagen : 

2.00 Euro/persoon integraal t.v.v. Kinderkankerfonds UZ Leuven . Kinderen gratis.

Gratis koffie, thee met koekjes en fruitsap aangeboden door de tuineigenaars.

Inkom groepen :2.50  Euro (geleid bezoek), 3.00 E., (geleid bezoek, koffie en thee met koekjes, fruitsap of water), integraal t.v.v. Kinderkankerfonds UZ Leuven.

 

Info: GSM: 0496/30.41.12

website : http://lievesgarden.skynetblogs.be (veel foto’s , tuin- en bloemschikinformatie).

  

Korte tuinbeschrijving

Een romantische cottage garden, eigen creatie, grootte 20 are, ingedeeld in tuinkamers.

Er zijn 17 “mixed” borders op kleur, 2 waterpartijen. Deze zijn omringd door een weelderige beplanting, 2 klassieke vijvers, een met spuitfiguur. Verder een bloemschikgalerij, 4  pergola’s, een secret garden, veel gezellige hoekjes, serre en biologische moestuin. Prairieborder-Grassenborder van 18 meter op 6 geïntegreerd in de groentetuin.

Nieuw 2014 : bloemenborder speciaal voor bijen, vlinders en hommels en uitbreiding prairieborder

Gedetailleerde voorstelling tuin : klik hier en klik hier

 

Evenementen:

Keramiek voor in de tuin, compostering en bloemschikgalerij.

 

Bewegwijzering:

E40 afrit 20: richting Ternat-Edingen, spoorweg (station Ternat) over en aan eerste verkeerslichten rechts. Kerk St-Katherina-Lombeek voorbij rijden, aan rotonde  2de afslag, nog enkele km rechtdoor tot T-kruispunt, rechts (Bosstraat).

Lieve en Herman heten U van harte welkom !

 

 

 

1-IMG_0913.JPG

 

 

 

1-IMG_1026.JPG

 

09:40 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0)