29-04-15

Chaenomeles speciosa : sierkwee, dwergkwee (foto's)

   
Chaenomeles speciosa "Moerloosei"

 

 
De Chaenomeles speciosa bolvormig gesnoeid. Als deze vormsnoei direct na de bloei gebeurt, heeft u, zoals u kunt merken  op de foto rechts,  heel veel bloemen, maar veel minder vruchten in de herfst
  
 
 

Chaenomeles speciosa : Japanse sierkwee , dwergkwee, (foto's) 

 

chaenomesles speciosa  moerloosei,chaenomeles  peciosa

 

Een opvallende voorjaarsbloeiende heester die over het algemeen zeer rijk bloeit.  In de wintertuin is de sierkwee een zeer gewaardeerde struik, aangezien de meeste planten tijdens dit jaargetijde in diepe winterrust zijn. Geef hem een zonnige plaats en goed doorlatende, niet kalkhoudende grond.  Alhoewel, hij doet het zelfs tegen een muur op het noorden, een plek die tijdens de winter zeer somber kan zijn. In de zomer kunnen ze een mooie steun vormen voor zomerse klimmers : clematis en reukerwten. Chaenomeles wordt best na de bloei flink teruggesnoeid, zo blijft de struik mooi van vorm en wordt de bloei gestimuleerd.  Bloei in maart, hoofdbloei in april.

Niet alleen de chaenomelesbloesems mogen er wezen, ook de gele vruchten  in het najaar zijn erg decoratief.  Ze lijken op gele appeltjes en ruiken heerlijk. Zeer mooi voor bloemschikcomposities. Je kan ze ook midden doorsnijden  en op prikkers steken.

Chaenomeles speciosa “Moerloosei” die vroeger “Apple Blossom” heette heeft witte roze blozende bloempjes die inderdaad op appelbloesem lijken. Deze wordt 2 meter hoog en valt op door zijn glanzend groen blad

27-04-15

Phygelius "Mme Aerts", kaapse fuchsia

1-IMG_3583.JPG

 

Phygelius « Mme Aerts », kaapse fuchsia

 

Phygelius “Mme Aerts” heeft ovale roodbruine bladeren en stelen en buisvormige oranjerode bloemen verspreid aan lange vertakte stengels. De plant kan 70/80 cm hoog worden en bloeit vanaf juli tot september.    Blijft de hele winter rood/bruin en verdraagt tot -10 °.  Phygelius is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden op een warme plek.  Wat phygelius “Mme Aerts” zo speciaal en anders maakt zijn haar donkere stelen en bruinrode bladeren.  Prachtig te combineren met roze, lichte tinten.  Deze prachtige borderplant verkiest vruchtbare grond.

 1-IMG_3584.JPG

 

1-IMG_2787.JPG

 

 

19-04-15

MEER AANDACHT VOOR DE TEEK

Meer aandacht voor de teek!

De lente is begonnen, dus we gaan massaal in de tuin aan het werk. Met ons bevindt zich een klein beestje in de tuin, de teek. Deze wacht totdat de nietsvermoedende tuinierder dichtbij is en zal via kleding een weg naar de huid vinden. Eenmaal aangekomen bijt de teek zich vast en voedt zich met bloed. Met enige regelmaat is de teek besmet met het Borrelia Burgdorferi virus, wat de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze week extra aandacht hiervoor, want het is de Week van de Teek (13 t/m 17 april).

De week van de teek is weer begonnen. Het valt bijna gelijk met het beginnende lenteweer en dat is geen toeval. Het hoogseizoen voor de teek begint dan ook weer. De teek verdient meer aandacht dan het momenteel krijgt. De aandacht is wel groeiende, maar het probleem groeit veel harder dan de oplossing. Het is tijd dat men meer weet van de teek!

 

Meer teken en Lyme

Het probleem van de teek is groeiende. Dat is het al een hele tijd, maar de aandacht daarvoor is pas sinds kort aan het groeien. Volgens tekenradar zijn er in de eerste week van april al 35 tekenbeten gemeld door huisartsen, terwijl er in maart nog een gemiddelde van 15 tekenbeten per week werd genoteerd.

Niet alleen het aantal teken en tekenbeten loopt op. Ook komen er steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme voor in ons land. Het 5 jaarlijkse onderzoek van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM laat zien dat de ziekte van Lyme steeds vaker voorkomt. In 1994 waren er per 100.000 inwoners 39 meldingen van de ziekte van Lyme. In 2014 is de verhouding 139 meldingen per 100.00 inwoners. Dat betekent een verdriedubbeling van het aantal meldingen gemaakt door huisartsen.

Ook vangt het RIVM elke maand op 12 verschillende plekken teken. Dit doen ze sinds 2006. In het totaal zijn er in het jaar 2014 17.400 teken gevangen en dat is een record. Vooral het aantal nimfen is sterk toegenomen. Dat is het soort teek die de meeste tekenbeten veroorzaakt.

 

Gebeten, wat nu?

Een tekenbeet is niet per definitie gevaarlijk. Alleen wanneer het om een geïnfecteerde tekenbeet gaat, moet u actie ondernemen. U kunt een geïnfecteerde tekenbeet herkennen aan een rode cirkel die ontstaat op de gebeten plek. Wanneer dit bij u het geval is, dient u de teek te verwijderen (het liefst met een tekentang) en vervolgens uzelf te melden bij een huisartsenpost.

Op tijd handelen is van belang om de infectie niet zich te laten ontwikkelen tot een gevaarlijke ziekte. De huisarts zal u medicatie meegeven en u nauw in de gaten houden de komende tijd. Er zijn veel kleine syptomen die het u lastig kunnen maken, maar bij het tijdig bestrijden van de infectie zal het uiteindelijk weer goed met u gaan.

 

Preventie

Er zijn een paar manieren om de teek te slim af te zijn. Er vanuit gaande dat u niet alleen maar binnen wilt leven of naar Antartica verhuist, kunt u hier een paar tips vinden voor als u de Nederlandse natuur in gaat:

  1. Denk aan de kleding die u aantrekt. Korte mouwen geven bijvoorbeeld de teek een grotere kans om zich aan u te hechten.

  2. Check uw lichaam altijd op teken nadat u in de natuur of in uw tuin bent geweest.

  3. Bent u gebeten door een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk en laat u onderzoeken door een huisarts.

 

Actie tegen Lyme

Er is begin maart 2015 een actie gestart die aandacht vraagt voor de hardst groeiende ziektes in de westerse wereld. Take a bite out of Lyme! Bij deze actie nemen mensen een hap uit een limoen (lime in het engels) en posten een foto daarvan op het internet.

Bij deze foto wordt meestal een feit over de ziekte van Lyme gezet, om de algemene kennis over deze ziekte te vergroten. Na het posten van de foto en de informatie kan men 3 andere mensen nomineren om hetzelfde te doen. Zo krijgt de actie een sneeuwbaleffect op het internet.

Deze actie is ontstaan in Amerika, waar de ziekte van Lyme ook een groot probleem is. Volgens Lymestats waren er in 2014 minimaal 300.000 gevallen van de ziekte van Lyme ontdekt, maar er zijn schattingen die over de 1 miljoen gevallen spreken. In Nederland slaat deze actie ook aan. Veel mensen reageren opgelucht, omdat mensen wel in contact komen met de ziekte, maar er vaak niet met anderen over kunnen praten.

Voor het hele artikel en meer informatie over de week van de teek 2015 kunt u terecht op de site van Rovince.

 http://www.rovince.nl/week-van-de-teek-2015

13:27 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) | Tags: teek, ziekte van lyme

16-04-15

Agropyron pubiflorum of Elymus magellanicus

 

AGROPYRON PUBLIFORUM , ELYMUS MAGILANNICUM

 

Het is een opvallend metaal grijsblauw kleurig gras met overhangend blad.  Wordt ongeveer 35 cm hoog , bloeiend bereikt het 80 cm.  In juli, augustus krijgt agropyron lichtgele bloeiaren die zich sterk kunnen uitzaaien.  Snij deze bloeiaren tijdig af en gebruik ze in bloemstukken.  Trouwens met de lange bladeren kan je mooie kransen maken of weven. Dit gras verkiest voedzame droge grond in volle zon.

 1-IMG_2795.JPG

Agropyron pubiflorum of Elymus magellanicus met penstemon "Alice Hindley"

 

1-IMG_2814.JPG

Agropyron pubiflorum met veronica longifolia

1-IMG_2603.JPG

Agropyron pubiflorum  met Veronica "First Love"

agropyron pubiflorum of elymus magellanicus,bluw gras

Agastache "Blue Fortune" en het blauwe gras agropyron pubiflorum