30-08-15

Wat doen we in de tuin in september ?

Gazons kunnen nu worden aangelegd en gezaaid

In de border kan je nu de meeste vaste planten scheuren en uitplanten. Het is bovendien de ideale planttijd voor coniferen en groenblijvende struiken.

De ranken van de klimrozelaars moeten worden aangebonden

De bloemen van de hydrangea macrophylla en paniculata kunnen nu worden gedroogd, als de bloemblaadjes voldoende stevig aanvoelen. Zet de ontbladerde bloemtakken in een vaas met enkele cm water. Wanneer dit water is verdampt (na een paar dagen) begint het drogen van de bloemen. Droog ze in eeen luchtige donkere plaats en geef de bloemtrossen voldoende ruimte zodat ze niet beginnen te schimmelen. Willen we daarna wanneer de bloemen al droog zijn en dus broos en breekbaar zijn, een bloemstuk maken dan kan je enkele bloemen plaatsen in een ruime plastic zak waarin je een natte spons legt en die je afsluit. De bloemen worden langzaam vochtig en kunnen terug verwerkt worden.

Verjong de border en verander zonodig de combinaties van bloemen. Voer al de veranderingen en notities die je de hele zomer al genoteerd hebt nu uit.

Snoei taxus- en beukenhagen

Stek de niet winterharde zomerbloeiers zodat u er volgend jaar weer kunt van genieten.

Voorzie dahlia's en andere herfstbloeiers van een steuntje.

Knip wilde opslag van rozen steeds af. De wilde scheuten groeien veel sneller dan de veredelde.

Geef hanging baskets en potten met eenjarigen nog steeds voedsel dan kunnnen ze blijven bloeien tot de eerste nachtvorst.

Ruim zeker niet de hele tuin op. Laat blad liggen voor de lieveheerbeestjes en kevertjes (overwinteringsplaats). Ook de padden en egels zoeken een plekje onder enkele afgesneden takken.

Oogst vlier wanneer alle bessen in een tros zwart zijn .

Rooi gladioolen en plant kokussen, sterhyacinten, sneeuwroem, sneeuwklokjes, nacissen en fritillaria. Deze bollen hebben een hekel aan sterk uitdrogen. Plant ze direct na aankoop.

Bomen en heesters kunnen nu gesnoeid worden, zo kunnen de wonden nog voor de winter genezen.

Scheur nu rabarber.

Zaai nu papaver somniferum, zo zullen ze als kleine plant kunnen overwinteren. Zaai ze ook in de lente deze zullen dan later in de zomer bloeien.

Stop nu met het wegnemen van uitgebloeide bloemen van rozen die bottels vormen. Zo maken deze bloemen nog bottels die we kunnen gebruiken in onze herfstcomposities.

Geef de hoge herfstasters een extra steuntje, zodat ze niet bij de eerste herfstbui op de grond terecht komen.

Indien nodig kan je nu nog de kuip- en terrasplanten snoeien. Laat ze nog enkele weken buiten staan zodat de snijvlakken, die door het snoeien zijn ontstaan goed kunnen drogen.

15-08-15

Althaea cannabina : hennepbladstokroos, la guimauve faux chanvre, guimauve à feuilles de chanvre

 

1-IMG_0400.JPG

 

Deze vaste plant , familie van de stokroos en lavatera , produceert  heel kleine lila roze bloempjes die bij een briesje wind wuiven in de lucht. Deze luchtige plant verdient een prominente plaats in de tuin.  Althaea cannabina die +/- 2 meter hoog wordt is zeer geschikt voor achteraan in de border.  De bloemen zijn hermafrodiet  (hebben zowel mannelijke als vrouwelijke organen).   Het is een bijenplant die houdt van heel veel zon maar verafschuwt  stagnerend water in de winter. Deze winterharde vaste plant bloeit van juli tot oktober en heeft in tegenstelling met zijn verwante,  de stokroos,  geen roest. Zeker een aanrader.

 

 

 

09-08-15

27 juli 2015 3de open tuinnamiddag

 

Bij het ochtendgloren was de zon al van de partij.  Het scheen een veel belovende dag te worden.  Nog eens door de tuin gaan, de bloemschikgalerij klaar zetten, enkele verwelkte bloemen afknippen en de tuinpoort mocht weer open voor het publiek. 

 

Maar langzamerhand werd het bewolkt en toen de eerste bezoekers er aan kwamen vielen de eerste druppels.  De motregen ging over in fikse buien.  Gelukkig volgden enkele opklaringen toen de cameraploeg van Ring TV (rond 17.00 uur) een korte reportage kwam opnemen. 

 

U kan de opname bekijken, als u op de volgende link klikt: http://www.ringtv.be/video/lievensgarden-ternat 

Door de regen waren alle bezoekers vertrokken en konden alleen nog enkele later aangekomen bezoekers de opnames meemaken.

 

Ondanks het slechte weer mochten we nog 111 bezoekers van her en der verwelkomen.  Ook werden er uitzonderlijk veel plantjes verkocht ten voordele van het Kinderkankerfonds van KU Leuven.  Noteer dat het sinds zondag 27 juli niet meer geregend heeft en dat de borders er uitzonderlijk droog  bij liggen.

 

Wegens de regen werden er geen foto’s gemaakt van de tuin met de  bezoekers, maar hierna vind je foto’s van de tuin genomen enkele dagen nadien.

 

Veel kijkplezier

 

 

1-IMG_0066.JPG

 

 Voorlaatste border

 

1-IMG_0106.JPG

1-IMG_0058.JPG

Veronica spicata

1-IMG_0073.JPG

Hot Border

1-IMG_0077.JPG

 

1-IMG_0093.JPG

Platicodon grandiflorus ballon plant en het donkere blad van Cimicifuga ramosa  "Chocoholic" (prairieborder)

1-IMG_0118.JPG

Agastache "Black Adder" en echinacea purpurea "Augustkönigin" (pairieborder)

1-IMG_0127.JPG

Agastache en althaea cannabina 

1-IMG_0138.JPG

 Wijnbes (Rubus phoenicolasius)

1-IMG_0135.JPG

 

1-IMG_0146.JPG

Anaphalis (witte knoop) 

1-IMG_0150.JPG

Verbena hastata (bijen- insecten en vlinderborder). Meer uitleg klik hier

1-IMG_0151.JPG

Kalimeris pinnatifida var, hortensis (voorlaatste border, insectenborder)

1-IMG_0169.JPG

Verbena bonariensis  (insectenborder, gele boder)

1-IMG_0196.JPG

Cephalaria gigantea gele reuzenscabiosa of schoepkruid (gele border)

1-IMG_0220.JPG

2de vijver 

1-IMG_0231.JPG

Macleaja cordata "Coral Plume" en het bruin blad van prunus cerasifera "Nigra"

 1-IMG_0240.JPG

Cynara cardunculus.  Meer uitleg klik hier

20:39 Gepost door Lieve in Sfeerfoto's Open Tuinen 2015 | Permalink | Commentaren (0)

04-08-15

Wat doen we in de tuin in augustus ?

 • Vanaf half augustus geeft u geen voedsel meer aan de potplanten en dit in voorbereiding op de winter.  Vanaf september vermindert u het watergeven.  Laat de planten zo lang mogelijk staan.  Oleander, laurus nobelis, en olijven verdragen enkele graden nachtvorst.  Afgeharde planten verdragen de lage temperaturen in het najaar beter.
 • Zaai een groenbemester op leeggekomen bedjes. bv. rogge, die we in het voorjaar afmaaien met de grasmaaier.  Het maaisel wordt naar de composthoop afgevoerd.
 • Verzamel nu zaad van uw favoriete plant voor volgend jaar.  Eerst het zaad laten drogen en bewaren in een goed afgesloten omslag.  Zet de naam van de plant en het oogstjaar op de envelop en bewaar alles op een droge plaats.
 • Snoei de vuurdoorn terwijl hij bloeit.  Wilt u hem in vorm houden dan moet hij nu gesnoeid worden.  In juli en augustus zie je de bloemen (en voorlopers van bessen) en kan je hem zodanig snoeien dat er in het najaar voldoende bessen verschijnen.
 • In augustus/september kunnen we stekken nemen van de lavendelstruik.  Neem stekken van 10 cm. lang.  Laat het oude stekje dat aan de stek blijft zitten onaangeroerd.  Dit hieltje van ongeveer 1 cm. lang zal nieuwe wortels vormen.  Doop eventueel de stekken in groeistof en zet ze in een bakje.  Plaats deze in de platte bak beschermd tegen het felle zonlicht.  Plant ze volgend jaar op een zonnige plaats in de border.
 • Groenblijvende heesters en coniferen mogen we vanaf eind augustus volop planten en verplanten (containerplanten).  Zo krijgen ze de tijd om voldoende wortels te vormen voor de winter.  Giet een emmer water in het plantgat vooraleer het te vullen.
 • Als de blauwe regen de gewenste ruimte heeft ingenomen knippen we in augustus alle nieuwe scheuten tot 3/4  terug.  De zomersnoei bevordert de bloemknopvorming.  Dikwijls vormen de blauwe regen in de zomer scheuten van 6 à 7 meter lang.
 • Bij langdurige droogte de maaimachine wat hoger instellen.
 • Augustus is bij uitstek de maand voor het maken van zomerstekken.  Zomerstekken zet je in een vochtige omgeving in de schaduw.
 • Pelargoniums (geraniums) moeten nu dringend worden gestekt.
 • Geef doorbloeiende rozen (van juni tot oktober) een bijbemesting.
 • De kerstster (euphorbia) is een kortedagplant die vanaf half augustus maar 10 uur per dag in het licht mag staan wil je ze met Kerstmis zien bloeien.  De rest van de dag moet ze in het donker doorbrengen en dit gedurende 8 weken.
 • In augustus kunt u buxus nog eenmaal in vorm snoeien.
  Doe dit niet bij felle zon.  Hou buxus in potten goed vochtig en mest regelmatig bij.
 • Knip voor een 2de bloei de uitgebloeide bloemen van hemerocallis, ridderspoor, delphinium, campanula, lathyrus, lupinen, galega etc.