01-04-16

Allium schoenoprasum, bieslook, chives, chiboulette

 

Bieslook: allium schoenoprasum is de plant bij uitstek voor de kleine tuintjes, maar ook in potten op de vensterbank buiten of op ons terras is dit een ideaal, zeer dankbaar en snel bij de hand keukenkruid.  Het is een vast kruid waarvan de winterknoppen onder de grond zitten.    Bloeit in mei, juni, juli, maar geeft een flinke herbloei na de snoei.  In de groentetuin wordt bieslook meerdere malen gebruikt.

Bieslook houdt van een droge tot matig voedselrijke, (veel humus) kalkrijke bodem.

Bieslook wordt gekweekt in de kruidentuin, siertuin en wilde planten tuin. 

Bieslook kan geplaagd worden door roestziekte(schimmelziekte), dit kan voorkomen worden door de plantjes op een zonnige en luchtige plaats te zetten (snel opdrogen van het gewas). Indien de plant aangetast is kan ze best afgesneden worden tot tegen de grond, de nieuwe jonge scheutjes die daarna verschijnen zijn dan meestal vrij van deze schimmelziekte.  Bieslook wordt vermeerderd door de zaadbolletjes.

Gebruik in de keuken

Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). De  blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, sausjes, eiergerechten, ragout en ook in de befaamde kruidenboter op basis van look of bieslook, dit laatste zowel als smaakmaker maar ook als kleurgever, het oog wil immers ook wat. De bloemen kan men gebruiken als garnering maar men kan ze ook fijn snipperen in salades. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma.

 

1-Bieslook.JPG

  

1-Bieslook (Allium schoenoprasum.JPG

 

1-1-IMG_0196.JPG

Bieslook toegepast in de siertuin

 

De commentaren zijn gesloten.