28-04-16

Teucrium hyrcanicum"Paradise Delight", germander, germandrée

Teucrium hyrcanicum"Paradise Delight",  gamander is een semi bladhoudende aromatische vaste plant die graag  in volle zon groeit.  Gamander heeft een zeer lange en rijke bloei : van juni tot oktober.  Als je regelmatig de verwelkte bloemen verwijdert, geniet je van zijn rood paarse bloemen tot de vorst invalt.

Het is ook een goede bodembedekker  en door zijn bijna groenblijvend blad is hij ook zeer geschikt voor zonnige bermen  en andere moeilijk te bereiken plaatsen.

Hoogte : 40 cm

Standplaats: zonnig  kalkminnend .  Ze hebben een hekel aan te veel vocht in de winter. 

Gamander is een goede snijbloem .

Theucrium hyrcanicum"Paradise Delight" is een uitstekende vlinder- en bijenplant

 

1-IMG_9841.JPG

 

1-IMG_4146.JPG

Teucrium hyrcanicum "Paradise Dilight" en hemerocallis "Summer Wine"  : mooie combinatie

24-04-16

Kalimeris pinnatifida hortensis,

Kalimeris pinnatifida var. hortensis is een vaste waarde in heel wat bloemenborders.  Het is een schitterende vaste plant met  crème witte bloemen met geel hartje die gedragen worden door een stevige stengel. Kalimeris pinnatifida var. hortensis heeft een lossere vorm dan de andere kalimerissen.  In begin van de bloei zijn de crème-witte bloempjes  enkel .  Daarna krijgen de dubbel bloemigen  de overhand om dan daarna weer enkelvoudig te worden bij het verbloeien.  Het is een struikachtige vaste plant die een zeer lange bloei heeft  : eind juni tot eind oktober.  Gedijt in vrij wel iedere grond liefst  in de volle zon.

Kalimeris pinnatifida hortensis is meeldauwvrij en een insecten- en vlinderplant

Een aanrader.

1-IMG_5381-001.JPG

 

1-IMG_5383.JPG

 1-IMG_5939.JPG

 

1-IMG_5948.JPG

Penstemon "Andenken an Friederich Hahn", kalimeris pinnatifida hortensis en rosa "Leonardo da Vinci"

1-IMG_5971.JPG

Op de voorgrond de mooie grijze bladeren van phlomis fruticosa en achteraan kalimeris pinnatifida hortensis

 

21-04-16

Alstroemeria "Orange King"

Alstroemeria "Orange King"

De prachtige licht oranje gele bloemen, gelijkend op lelies mogen in geen enkele tuin ontbreken

De grond moet humusrijk, doorlatend , voedselrijk en kalkarm zijn. De standplaats moet zonnig tot licht beschaduwd zijn. De planten zijn niet echt winterhard en een winterdek is geen overbodige luxe. Ook extreem vochtige omstandigheden in de winter worden slecht verdragen. Verder moet de grond ‘s zomers matig vochtig zijn maar mag hij in de winter juist niet te veel vocht bevatten

Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere basisplanten. Het is wel nodig de plant te ondersteunen, liefst met rijshout. Na de bloei schitteren ze nog met mooie zaaddozen. Deze kunnen dan wanneer ze rijp zijn meters ver springen.  Daarom ze best verwijderen voor het opengaan zo kan je ze zaaien op de gewenste plaats.

Mooie combinaties met: verbena hastata, perovskia atriplicifolium, salvia uliginosa, hemerocallis “Matt”.

Incalelies worden vaak gebruikt in boeketten.

 

1-IMG_3277.JPG

Hemerocallis "Matt" en alstroemeria "Orange King"

1-IMG_3279.JPG

 

 

1-Alstroemeria  (8).JPG

 

 

 

16-04-16

Dendranthema 'Apricot Delight”

 

Dendranthema 'Apricot Delight”is een prachtige vaste plant die in geen enkele siertuin zou mogen ontbreken. Ze bloeit met grote abrikoos  marguerite achtige bloemen vanaf eind juni tot eind oktober.  Ze wordt ongeveer 80 cm hoog.  Ze verkiest een zonnige plek en goed doorlatende en voedselrijke grond.

Dentranthema verdraagt korte periodes van droogte maar aan natte winters heeft ze een hekel.   Het is een goede snijbloem.  Om de 3 jaar scheuren.  Heeft een onwaarschijnlijk  lange bloei.

Mooie combinaties  met planten met een purperbruin blad zoals eupathorium “Chocolate”,  bruine sedums, penstemon digitalis “Joke”,  scabiosa atropurpurea “Black Knight” evenals met de struik physocarpus opulifolius “Diabolo”.  Een van mijn lievelingsbloemen.

 

1-IMG_5237.JPG

Dentranthema "Apricot"

1-IMG_5405.JPG

 close-up denranthema "Apricot Delight" 

1-IMG_5404.JPG

Dentranthema "Apricot , agastache en echinacea purpurea " Augustkönigin"