15-07-17

Hemerocallis "Golden Zebra", daglelie, héméroccalle

.

Hemerocallis 'Golden Zebra' heeft goudgele-oranje  trechtervormige bloemen.  

Voor wie van bontgekleurde bladeren houdt is hemerocallis “Golden Zebra” zeker een aanrader in de tuin.

Hemerocallis 'Golden Zebra' heeft in het voorjaar lange groene,  crème gele gestreepte bladeren waarvan de kleur dan voller geel wordt in de zomer.  Om een mooie nuance in de kleur te behouden zetten we hemerocallis 'Golden Zebra' liefst in halfschaduw,  niet in de middagzon.  De bladeren blijven kleurecht en gaan niet teruglopen naar groen, hun origine kleur..

De bloeiperiode van hemerocallis 'Golden Zebra' is juni-juli met een nabloei in het najaar.

Alhoewel hij een trage groeier is, mag hij om de 4 jaar gescheurd worden.

Mooie combinaties met thalictrum en oreganum vulgare aureum

 

 

Meer over hemerocallis klik hier

 

1-Hemerocallis Golden Zebra (2).JPG

1-Hemerocallis Golden Zebra (1).JPG

 

13-07-17

Geel-oranje combinatie

1-IMG_0490.JPGKniphofia "Royal Standard" en gele hemerocallis 

 

 

 

 

 

 

 

 

12-07-17

Veronica longifolia « First Love », langbladige ereprijs, véronique à longues feuilles, aarereprijs,

Veronica longifolia « First Love » is een wat lagere onmisbare  vaste plant die vooraan in de border  zeker tot haar recht komt. Is ook geschikt voor  de rotstuin en container . Hun lange smalle aren geven een verticaal accent in de beplanting. 

Wat een lichtgevende dieproze gekleurde bloemen, die op sterk vertakte stevige stengels bloeien.  En de bijen en vlinders zijn altijd paraat bij deze prachtige vaste plant.

Wens je een lange bloei dan moet je de uitgebloeide bloemen tijdig afsnoeien  zodat je de groei van andere bloemknoppen kan aanmoedigen.  Dan bloeit veronica longifolia « First Love »  vanaf de vroege zomer tot laat in de herfst.

Veronica staat graag in zon of halfschaduw in een doorlatende, humusrijke , niet te droge vruchtbare bodem.

Vermeerderen door delen, stekken of zaaien

 

1-IMG_1120.JPG

1-IMG_0954.JPG

1-IMG_1476.JPG

1-IMG_2603.JPG

 

1-IMG_0767.JPG

 

11-07-17

Hoe voorkom en bestrijd je bladluizen ?

 

Wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid stijgen zijn dit de ideale omstandigheden voor het verschijnen van de bladluizen. Zij zuigen het sap uit de plant en belemmeren er de groei van. 

Preventief kan je bladluizen bestrijden door natuurlijke vijanden o.a.  lieveheerbeestjes (holle stengels)  , zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen (bloempotten met strooi), schildkevers en  wespen  in je tuin aan te trekken. Meestal zijn het de larven die de bladluizen verorberen.

Je kan ook de bladluizen misleiden door het zaaien van Oost-Indische-kers.  Dit is echt een vangplant die de zwarte luis aantrekt.

Ecologische bestrijdingsmiddelen :

Ecologische spuitmiddelen gebruik je op het blad en ook op de onderkant van de bladeren. Spuit niet in de volle zon, anders kan je de bladeren verbranden.

  • Zeepsop: Neem een liter lauw water en los er een eetlepel ouderwetse groene (of bruine) zeep in op.
  • Brandnetel aftreksel: Een paar handenvol gedroogde of verse planten 12-24 uur laten trekken in koud water. Zeven en onverdund spuiten. Werkzaam bestanddeel: mierenzuur. Meer over brandnetel klik hier
  • Rabarber aftreksel: Een emmer vol vers rabarber  loof overgieten met kokend water en een nachtje  laten afkoelen. Vervolgens zeven. Dit middel werkt namelijk beter als het koud gebruikt wordt. Spuiten. Werkzaam bestanddeel: oxaalzuur.

In de fruitbomen kan je in mei  stenen bloempotjes vullen met stro en onder de stam van de boom hangen . Vrij spoedig zullen de oorwormen zich spontaan in het bloempotje vestigen  en ’s nachts de boom reinigen van alle ongedierte. Overdag zoeken de oorwormen beschutting tegen de warmte en vijanden in het bloempotje tot het weer nacht wordt