10-12-07

Cleome spinosa

Cleome spinosa (foto's) 
 
Eenjarige die van warmte en water houdt. Het is een opvallende eenjarige die uitgroeit tot een mooie krachtige plant met gestekelde bladsteel en sterk vertakte kleverige stengels.  De bloemen met een diameter van 12.50cm staan in luchtige trossen bij elkaar. De opvallende lange meeldragen doen aan een kattesnor denken. Voorzie genoeg plaats in de border want ze worden vrij breed. Zijn zeer mooi in een border op kleur.  Ruim ze op voor de winter.Bestaat in verschillende kleuen.: lichtroze “Rose Queen”, donkerroze “Pink Queen” en wit “Helen Campbell”.  Zaaien op warmte in februari/maart, ter plaatse planten half mei. 
 
 
 

 

 

 

   

Close up

 

21:52 Gepost door Lieve in Eenjarigen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cleome spinosa

09-12-07

Kerstguirlande

Kerstdecoratie aan voordeur : Kerstguirlande

Het is altijd tof zelf een kerstguirlande te maken.  De basis  van deze guirlande is gemaakt  met aan mekaar geweven wilgentakken. Bij deze guirlande werden allerlei soorten sparren-, taxus-, dennengroen, euonymus- en hederatwijgen gebruikt. Gebruik ook rozebottels en de bessen van hedera.helix “Arborescens”. Gebruik zoveel mogelijk verschillende tinten (geel, groen en grijs bv.) .Bind de kleine takjes met binddraad vast aan de wilgentakken guirlande en voorzie 2 lussen om ze omhoog te hangen. Werk zeer compact. Werk ze helemaal mooi rond af zo kan ze ook van in de hall gezien worden. Als extra versiering kan je er ook zeer kleine kerstballetjes op draad aanbinden. Aangezien ik veel soorten groen gebruik, ook veel gepanacheerde soorten, is de guirlande ook mooi zonder andere bijkomende versieringen. Je kan ook een guirlande op koord maken maar dat is echt niet aan te raden voor buiten (wind). Deze guirlande heeft er meerdere maanden gehangen en was mooi ingedroogd. Zelfs de vogels vonden ze mooi en bouwden er hun nestje in.

Andere guirlande

 

08-12-07

Euonymus

Euonymus:  kardinaalsmuts of kardinaalshoed

Sommige variëteiten worden aangeplant vanwege hun mooi wintergroen  blad  en bij de bladverliezende soorten omwille van hun prachtige herfstkleur (o.a. euonymus alatus).  De bladhoudende worden in principe niet gesnoeid.  Ik snij veel twijgen voor mijn bloemschikstukjes. Prachtig materiaal dat trouwens goed indroogt., Euonymus laat zich ook goed op vorm snoeien. De bladverliezende best  uitdunnen in de lente om de 2 /3 jaar.

Euonymus fortunei      

Het is een bladhoudende kruipende of klimmende struik waarvan de takken hechtwortels hebben waardoor ze zich vasthechten aan de muur.  Het is ook een waardevolle bodembedekker voor zon en schaduw  en je kan ze ook mooi in vorm knippen en als haagje gebruiken. Vermeerderen door stek. Zijn bijzonder prachtig in de lente met hun mooi nieuw uitlopend blad. Zeer geschikt als potstruik en maak met de verschillende variêteiten een mooie wintercompositie. Het is een waardevol wintergroen struikje.

 

Emerald Gaiety :   heeft mooie  witgerande bladeren en kleine licht crème bloempjes in de lente.  Wanneer het  kouder wordt, verkleuren de bladeren brons roos. 

Emerald ’n gold :  heeft  geel bont blad .  Is zeer populair wegens zijn gouden gepanacheerde bladeren die een border zelfs tijdens donkere dagen oplichten.  Het geeft kleur aan een  donker plekje.  

07-12-07

Kerstkrans

Kerstkrans zelf maken 

Kerstkrans gemaakt op basis van wilgentakken (het voordeel is dat je zelf de grootte van je krans bepaalt). Je bindt de hulsttakjes met binddraad rond de krans   Dit mag je 2 à 3 maal herhalen om de krans meer volume te geven. Ten slotte prik je de trosjes bessen  op de krans met krammen .  Je kan ook takjes met bessen gebruiken  die je dan aan de krans bindt met groene binddraad.  Ander alternatief :  de hulstbessen vervangen door rozebottels of kleine kerstballetjes