01-04-16

Allium schoenoprasum, bieslook, chives, chiboulette

 

Bieslook: allium schoenoprasum is de plant bij uitstek voor de kleine tuintjes, maar ook in potten op de vensterbank buiten of op ons terras is dit een ideaal, zeer dankbaar en snel bij de hand keukenkruid.  Het is een vast kruid waarvan de winterknoppen onder de grond zitten.    Bloeit in mei, juni, juli, maar geeft een flinke herbloei na de snoei.  In de groentetuin wordt bieslook meerdere malen gebruikt.

Bieslook houdt van een droge tot matig voedselrijke, (veel humus) kalkrijke bodem.

Bieslook wordt gekweekt in de kruidentuin, siertuin en wilde planten tuin. 

Bieslook kan geplaagd worden door roestziekte(schimmelziekte), dit kan voorkomen worden door de plantjes op een zonnige en luchtige plaats te zetten (snel opdrogen van het gewas). Indien de plant aangetast is kan ze best afgesneden worden tot tegen de grond, de nieuwe jonge scheutjes die daarna verschijnen zijn dan meestal vrij van deze schimmelziekte.  Bieslook wordt vermeerderd door de zaadbolletjes.

Gebruik in de keuken

Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). De  blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, sausjes, eiergerechten, ragout en ook in de befaamde kruidenboter op basis van look of bieslook, dit laatste zowel als smaakmaker maar ook als kleurgever, het oog wil immers ook wat. De bloemen kan men gebruiken als garnering maar men kan ze ook fijn snipperen in salades. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma.

 

1-Bieslook.JPG

  

1-Bieslook (Allium schoenoprasum.JPG

 

1-1-IMG_0196.JPG

Bieslook toegepast in de siertuin

 

13-03-16

Rubus phoenicolasius, Japanse wijnbes

 Japanse wijnbes, rubus phoenicolasius

 

Deze sierlijke struik,  een mix tussen de gewone braam en de framboos, geeft iedere tuin een meerwaarde.  Eerst  verschijnen de prachtige roodbehaarde scheuten en bloempluimen en daarna volgen de rozerode, kleine lekkere vruchtjes die gelijken op miniframboosjes.  Een pracht van een struik .  Hebben jullie al eens de onderkant van de bladeren bekeken?  De onderkant van het blad is mooi grijs-wit en heeft prachtige rode nerven.  De bladeren zijn zeer geschikt voor bladapplicaties (bloemschikken)

Japanse wijnbes staat het liefst in de zon of half schaduw.  Na de bloei worden alle twijgen die vruchten hebben gedragen gesnoeid tot aan de basis.   Zorg ervoor dat je 8 à 10 twijgen kan aanbinden.  Die zullen dan volgend jaar vruchten dragen.   In het voorjaar kan je dan nog eventueel jonge scheuten aanbinden.  Eventueel een beetje kalk geven in februari  en bemesten in het voorjaar met organische meststof en compost.  Oogsten vanaf begin juli tot augustus

 

1-IMG_1091.JPG

 

 

1-IMG_1090.JPG

06-04-08

Brandnetelgier

 Brandnetel, Urtica doica   
Brandnetelgier
 
Wanneer we brandnetelgier met water bereiden bekomen we een universeel middel voor de tuin. Brandnetel is een goede meststof die het bodemleven bevordert onder de vorm van gier.
Als sproeimiddel stimuleert brandneteld de groei van de planten en als koud water aftreksel verdrijft het bladluizen en andere schadelijke dieren.
Hoe wordt brandnetelgier bereid ? 
Knip de bovenste delen van de brandnetel af voor dat hij begint te bloeien of in zaad staat (eind april, mei, juni). Giet 10 liter water op 1 kg brandnetel, Deze begint al snel te gisten.  Om zuurstof in de gier te krijgen moet men de inhoud 's morgens en 's avonds een paar minuten roeren. Ik gebruik als recipient een metserskuip met deksel,  Bij warm weer is de gisting gedaan na 1 à 2 weken. Wanneer je het gier gaat gebruiken moet je het eerst zeven (het afval smijt je op de composthoop) en daarna met 10 maal zoveel water verdunnen.  Wanneer je dit mengsel gebruikt om mee te gieten of de planten mee te besproeien dan gedijen deze planten zeer goed. Wat we in de herfst over hebben kunnen we op de composthoop gieten.Het is altijd beter een zwakkere dan een sterkere concentratie te gebruiken. De brandnetel bevat enorm veel ijzer, chlorofyl, mineralen, vitaminen, kiezel, kalk en nog zoveel andere waardevolle stoffen,  Dit verklaart natuurlijk zijn versterkende werking op de tuinplanten  De onaangename geur die dit gier ontwikkelt kan verholpen worden door het toevoegen van bazaltmeel
.

21:17 Gepost door Lieve in Biologisch tuinieren | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brandnetel