08-12-16

Bloemschikgalerij : kransen

 

1-IMG_4458.JPG

Kransen bedekt met bladeren van crocosmia "Lucifer"en versierd met de zaaddozen van onoporda en trossen groene druiven

 

 

1-IMG_4461.JPG

 

1-IMG_4462.JPG

19:16 Gepost door Lieve in Bloemschikgalerij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kransen, bloemschikken

01-12-16

Wat doen we in de tuin in december ?

 • Indien het niet vriest, kan je nog het herfstblad van de vijver scheppen om rotting tegen te gaan .
 • Zolang het niet vriest wordt er nog geplant, verplant en gesnoeid (bladverliezende heesters, rozen en fruitbomen).
 • Bescherm vorstgevoelige planten zoals gunnera, kniphofia, fuchsia, cortadera .... Gebruik hiervoor een laag bladeren, dennen- of sparrentakken.
 • We snoeien nu best acer, betula, de notenboom alsmede kiwi en druif, omdat hun sapstroom vroeg in het voorjaar op gang komt.  
 • Ook de zomer bloeiende heesters mogen, indien het niet vriest, gesnoeid worden.
 • Plaats nestkastjes en voederplankjes voor de vogels die nu zeer afhankelijk zijn van de mens. Ze hebben extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.Als je de vogels helpt, geniet je tegelijkertijd van hun schitterend schouwspel. 
 • Een kerstboom met kluit moet langzaam aan de veranderende temperatuur wennen. Zet hem eerst in een onverwarmd tuinhuis en dan pas in de huiskamer. 
 • Maak een mooie krans of guirlande met hulst, hedera of euonymus. Bindt kleine bosjes groen met een wikkelklos op een zelfgemaakte krans of guirlande, of op een strokrans. Maak iets moois met al dat mooie dat de natuur ons biedt.
 • De late herfst is ook de geschikte periode om fruitbomen te bemesten. Geef per boom een emmer goed verteerd stalmest of compost. Strooi deze uit op ongeveer 50 cm rond de boomstam. Het mest of compost maakt fosfor, kali, stikstof en spoorelementen vrij.
 • Voor vele cactussen is het nodig, en dit voor de goede bloei tijdens de zomer, dat er een koele rustperiode is in de winter. 
 • Planten met een goudkleurig blad hebben nu tijdens onze donkere dagen een extra waarde. Zet ze op een lichte standplaats; om goed op kleur te kunnen komen. Misschien toch een beetje schaduw geven om op hete dagen bladverbranding te voorkomen.
 • Laat de buitenleidingen en de regentonnen leeglopen en zorg ervoor dat er zich geen water meer in de buitenkraan bevindt.

27-11-16

Mand vervaardigd met schors van zilverberk gevuld met bloemschikcomposities

1-IMG_4392.JPG

Gebruikte bloemen uit de tuin : erynchium "Blauwer Zwerg" (kruisdistel), zaaddozen van nigella (juffertje -in-'t groen), achillea "Parker", lavendel, vooraan de bladeren van crocosmia "Lucifer", en de bloempjes van anthemis "Sauce Hollandaise".

 

1-IMG_1294.JPG

Gebruikte bloemen uit de tuin : euonymus "fortunei gaiety", zaaddozen papaver, aspedistrablad, achillea "Parker" en erynchium "Blauer Zwerg" 

 

1-IMG_2863.JPG

 

22-11-16

Thalictrum flavum ssp.glaucum, poelruit, pigamon jaune, yellow meadow (foto’s)

Thalictrum flavum ssp. Glaucum  gedijt al vele jaren in de tuin met zijn opgaande geelbloeiende ruit die 160 tot 200 cm hoog kan worden. De gele bloemetjes verschijnen in de periode juni-juli-augustus. Thalictrum flavum subsp. glaucum kan bijvoorbeeld toegepast worden als groep in de achterste rand van de vaste plantenborder. 

Ik gebruik thalictrum  ook vaak vooraan in de border maar snoei dan de vaste plant meerdere malen in.  De plant wordt bossiger en valt niet om en je kan dan zijn blauwe stengels en bladeren bewonderen.   Ook de structuur van het blad is prachtig.  Let wel : hij zaai zich graag uit, dus tijdig de uitgebloeide bloemen verwijderen.

Meer over thalictrum flavum glaucum  klik hier

 

1-Thalictrum flavum glaucum.JPG

 

1-IMG_3262.JPG

Catalpa bignoides "Aurea" en thalictrum flavum ssp. glaucum