11-08-17

Abutilon

ABUTILON

Abutilon is een terrasplant die vanaf eind mei ook in de borders kan worden geplant. Abutilon geeft een exotische tint aan de tuin of het terras. Abutilon groeit graag op een warme beschutte plaats in half schaduw, liefst niet in volle zon

In de oranje border plaats ik enkele exemplaren in volle grond met heel veel compost en gedroogd koemest.  Deze bloeien de hele zomer door en worden verwijderd eind oktober.  Ik plaats ze in een pot of container en verhuis ze naar een koelere plaats 6/10°

Abutilon kan worden vermeerderd door middel van tussenstek.

Snij een paar takjes af van 18 cm lang (liefst verhoute stokjes).  Haal de kop en de onderste blaadjes eraf .

Dompel de stekken in stekpoeder en zet ze in een pot gevuld met zaai- en stekgrond.  Zet de pot in een vochtige en luchtige plaats.

Na een kleine maand kunnen de gewortelde stekken verpot worden in een pot gevuld met potgrond.  Zet er 3  à 4 bij mekaar dan heb je gauw een volle mooie kuipplant

 

1-IMG_5087.JPG

 

 

 

13:28 Gepost door Lieve in Terrasplanten, Tuin in de zomer | Permalink | Commentaren (0) | Tags: abutilon, terrasplant

18-08-16

Platycodon, ballonklokje

Bij Platycodon, ballonklokje zijn de  grote bloemen (wit blauw, of roze)  in knop ballonvormig en gevuld met lucht (ballonklokje).  Ze lijken op de gewone klokjesbloem (campanula).   De bladeren, die enigszins blauwgroen van kleur zijn, zijn ovaal tot langwerpig van vorm en onregelmatig gezaagd.  De vertaling van platycodon is in feite plat klokje en niet ballonklokje .

Zonnige tot licht beschaduwde standplaats en een doorlatende voedzame , rulle en vrij vochtige grond   zijn noodzakelijk. Platycodons lopen in het voorjaar erg laat uit. Platycodons houden er niet van om verplaatst te worden wegens hun vlezige wortels.  Indien u dit toch doet kan het soms lang duren voor ze weer aanslaan.

De bloemen doen het ook goed als snijbloem.

Verwijder de bloemknoppen na de bloei.

Platycodons sieren uw plantenbakken als geen ander, en combineren ook zeer mooi met andere bloeiende planten in de vaste borders (liefst vooraan). 

1-IMG_1087.JPG

 

1-IMG_1079.JPG

 

1-IMG_0961.JPG

1-IMG_0963.JPG

Platycodon in knop

1-IMG_1450.JPG

 

 

08-02-15

LAURUS NOBILIS

Laurier  Laurus nobilis
 
De laurier is een veelzijdige plant die zowel binnen als buiten kan worden geplaatst als kuipplant.  Aan de kust groeit de laurier ook in volle grond op een beschutte plaats.  Het is een kuipplant die vanaf 1/2 mei buiten kan worden geplaatst.  Voor de eerste nachtvorst (+/- begin november) moet de laurier worden binnengehaald. 
Zet de laurier op een beschutte plaats in zon of halfschaduw op een goed doorlatende voedzame bodem.  In de zomer geven we hem regelmatig water met langzaamwerkende meststof.  In de winter niet meer bemesten, alleen nog gieten om de potkluit niet te laten uitdrogen.  Verwijder alleen in de zomer lange scheuten, maar de echte vormsnoei  gebeurt in november.  De laurier wordt best overwinterd in een koele maar vorstvrije plaats tezamen met andere orangerieplanten zoals bourgainvillea, oleander etc.  In de berging moet steeds frisse lucht aanwezig zijn, maar het mag er zowel licht als donker (kelder) zijn.  De temperatuur moet er schommelen tussen de 4 en 8 graden.  Jonge planten kunnen elk jaar verplant worden bij voorkeur in het voorjaar.  Oudere lauriers verplant  je slechts om de 3 à 4 jaar.  Met de laurierblaadjes kan je ook mooie bladapplicaties maken (bloemschikken).

 De altijd groenblijvende laurier wordt nog altijd in het Brugse gekweekt, deze was vroeger de bakermat van de vlaamse lauriercultuur.  Op dit ogenblik zijn er nog altijd wereldbefaamde laurierkwekers.
De bladeren van deze altijdgroene kuipplant verspreiden een aangename aromatische geur.  De laurierblaadjes verlenen een extra smaak aan marinades, soepen en gerechten. Het aroma van een vers laurierblad is veel fijner dan dit van een gedroogd laurierblad.  De thee van gedroogde laurierbladeren is goed om de spijsvertering te bevorderenen en om winderigheid tegen te gaan.  Hij heeft ook wegens zijn slijmoplossende werking een gunstig effect op chronische bronchitis en andere aandoeningen van de luchtwegen

28-01-09

CRINUM X POWELLII (foto)

Crinum x powellii, haaklelie, la crinole

 

H 50/80 cm  Bloei 7/9

Uit het hart van de bladrozet komt een dikke bloemstengel die tot 8/9 bloemen kan dragen.  Het vrij dik blad is zwaardvormig en vrij lang (1m).  Spijtig genoeg is het blad een lekkernij voor slakken.  De bloemen die op lelies lijken bestaan in  roodpaars en wit.

Ze bloeien graag in een humusrijke doorlatende kleigrond en in de zon wanneer ze in volle grond staan. Bij de aanplant van dit bolgewas zorg er dan voor dat hij maar lichtjes bedekt is. Tot op heden is de crinum die in onze tuin in volle grond staat en die een prachtige kluit vormt nog niet bevroren.  Ik bedek hem eerst met veel compost en bladeren.  Afwachten wat het dit jaar zal zijn (vorst -9/11).  (oktober 2010 De plant is niet bevroren en heeft dit jaar nog mooier gebloeid dan ooit)

Als crinum in pot staat, zet hem dan op een zonnige plek en geef hem in de zomer regelmatig water met voedsel.  In de herfst moet u hem beslist droger houden.  Voor de eerste vorst zet u de pot op een lichte en koele plaats en mag u de crinum  zeker niet meer voeden.

 

crinum x powellii,terrasplant,bolgewas

 

crinum x powellii,terrasplant,bolgewas