24-03-16

Afleggen en bladknopstekken van clematis

 

Afleggen

Slangvormig afleggen

Is een vorm van afleggen waarbij je lange buigzame stengels van klimplanten zoals kamperfoelie, clematis, rode wingerd en wisteria tussen de bladeren in op enkele plaatsen onder de grond stopt.

Breng  op een jonge scheut meerdere verwondingen  aan vlak achter een blad of knop.  Begraaf de wonde en laat de stengel tussenin blood liggen.  Aan de begraven wonden zullen zich wortels ontwikkelen en de knoppen zullen nieuwe scheuten worden.  Daarna kunt u de delen scheiden en erplanten. Duurt meestal een jaar.

 

Bladknopstekken van clematis

 

Deze leveren veel meer planten op dan afleggen. Haal in het voorjaar of in de zomer een stuk stengel van de plant om in kleine stukjes te verdelen. Stekken maak je door de stengels steeds tussen 2 bladknopen door te knippen. Zorg voor ongeveer 5 cm stengel onder de bladknop en 1 cm erboven. Verwijder een van de 2 bladeren en laat ongeveer 10 mm eraan zitten.  Het andere blad laat je eraan. Steek deze stekken in zaaigrond .  Ze wortelen natuurlijk sneller als u ze in een kweekbak zet met vochtige atmosfeer.  Plant ze in een potje als ze goed doorworteld zijn.

 

18-03-16

Wat betekent A.G.M.

Soms kopen wij planten met het kwaliteitslabel AGM "Award of Garden Merit".  Dit is een van de hoogste verdienste die de Royal Horticultural Society in England toekent aan een bepaalde tuinplant, boom, of groente

Het zijn planten die gedurende 3 jaar intensief worden bekeken en goed gevonden op grond van : bijzondere eigenschappen voor de tuin, verkrijgbaarheid in de handel, goede kwaliteit, goed bloeien, niet gevoelig zijn voor ziektes, en over een bijzondere sierwaarde beschikken.

08:24 Gepost door Lieve in Tuin- en bloemschikweetjes | Permalink | Commentaren (0)

29-11-15

TUINWEETJES

Vooral bruin en bronskleurig blad komt tot leven in combinatie met oranje.

Rood is subliem in harmonie met donkerder rood brons of koperkleurig blad.

Knip bij hazelnoot en cotinus “Royal Purper” 2/3 van de nieuwe groei weg om grotere bladeren te bekomen.

Oranje gaat goed met rood en geel.

Donkere bladeren slaan de brug tussen rood, oranje en geel.

Crocosmia “Lucifer” is mooi met geelgroen.

Rood is prachtig met donkere venkelbladeren. Deze frisse venkelbladeren zijn mooi bij alle “warme” voorjaarsbloemen zoals tulpen, papavers…

Spelen met bladkleuren maakt een tuin spannender.

Door te werken met grassen wordt de tuin spontaner en natuurlijker. Grassen hebben bovendien een onmisbare architectonische waarde en als extra hebben zij zaadpluimen, halmen en of wintersilhouetten.

Bloembollen zijn ideale weefplanten : planten die andere plantengroepen op een natuurlijke manier aan elkaar verbinden.

Alle gevulde geraniums zijn steriel en hebben een langere bloeiperiode dus geen energieverspilling door het aanmaken van zaden.

Alliums laten zich perfect combineren met siergrassen. Als je eind februari de uitgedroogde grasstengels van de siergrassen afsnoeit krijgen de allium bollen meer  ruimte en licht . Wanneer de alliums eind mei zijn uitgebloeid gaat de aandacht weer naar het gras.

20:15 Gepost door Lieve in Tuin- en bloemschikweetjes | Permalink | Commentaren (0)

23-05-15

Hoe voorkom ik dat mijn Sedum spectabile uit mekaar valt?

 

sedum,

Sedum spectabile valt dikwijls uit mekaar of omver hoe voorkom ik dat ?  Je kan bij  sedum best ieder jaar 2/3 van de wortels afsteken, zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe wortels.  Laat de plant in de grond zitten en steek meten spade horizontaal onder de plant door.  Zorg natuurlijk dat een deel van de wortels aan de plant blijft zitten.

09:30 Gepost door Lieve in Tuin- en bloemschikweetjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sedum