09-04-16

Salvia Sclarea,scarlie, of geurende muskaatsalie, sauge sclarée,

Het is een tweejarige plant met grote harige bladeren in rozetten.  De kleine lipbloemen zijn violetblauw en hebben grote lichtrood-paarse tot licht violette schutbladen die soms ook groen getint zijn.  Muskaatsalie zaait zich gemakkelijk uit.

Deze opvallende zomerplant  kan tot meer dan 1m hoog worden. Wanneer je er langs loopt, ruik je het kruidige aroma, waarvan de geur door velen anders geïnterpreteerd wordt.  Bijzonder wanneer de bloem droog is, is de geur intens.

Net als de andere saliesoorten worden de lichtpaarse, witte  lipvormige bloemen graag door bijen en hommels bezocht. Salvia sclarea  bloeit van juni tot augustus.

Scharlei groeit het beste op een zonnige plaats in droge, goed doorlatende grond. Wanneer je salvia sclarea eenmaal in de tuin hebt, geraak je de plant niet zo gauw meer kwijt.

 

 

 

1-IMG_0496.JPG

 

1-IMG_0641.JPG

 

1-IMG_0643.JPG

1-IMG_0643.JPG

08-04-16

Angelica Archangelica, grote engelwortel, Angélique officinale

 

Angelica Archangelica, grote engelwortel, Angélique officinale

De grote engelwortel is een 2-jarige plant maar gedraagt zich soms als een vaste plant.  Bloei : 6/9. De witte bloemschermen kunnen 25 cm groot worden.  Engelwortel gedijt in natte  en zeer vruchtbare grand, maar groeit eveneens in de meeste siertuinen, waar angelica zich royaal uitzaait.  Grote engelwortel is niet giftig maar kan een foto toxische reactie veroorzaken.  Als je in aanraking komt met het verse sap en UV stralen dan irriteert het je huid.  Het is een vlinder- en bijenplant.  Deze prachtige plant ruikt lekker en is zeer aromatisch.

 

1-IMG_9865.JPG

13-08-11

Verbascum blattaria “album” Mottekruid

 

 

Verbascum blattaria “album” Mottekruid

Het mottenkruid is een tweejarige toorts met een uitzonderlijke lange bloei. De kleine witte bloempjes met een roos hartje groeien op een lange stengel. Verbascum blatteria fungeert als een zwerver in de tuin. Net zoals malva moschata zaaien ze zich uit, maar zonder te hinderen en zijn daardoor onmisbaar. Ze houden van zon en doorlatende normale kalkminnende bodem.

Hoogte 1.20m, zomerbloei 6/7/8. 

Deze witte toortsen zijn beminnelijke planten door de kleine witte bloemetjes en paarsrode gefranjerde bloemharten  die je ze in alle denkbare combinaties in kunt voegen. De bloemen openen zich tegelijkertijd over een groot gedeelte van de lengte en geven daardoor lang een vertikaal effect.  Verbascum blattaria staat er bescheiden smalletjes bij maar heeft een stevige struktuur, met een sterke bloemstengel en fors blad.

 

 

IMG_1534.jpg

 

verbascum blattaria “album” mottekruid,2-jarige,wit bloempje

 

IMG_1535.jpg

 

04-08-11

Alcea rosea, althaea rosea, rose trémière

De een- en tweejarige stokrozen  bestaan in vele verschillende tinten en zijn zeer geliefd voor de Engelse cottage tuinen. De stokroos behoort ongetwijfeld tot de oudste sierplanten.  Stokrozen zijn prachtige planten om  verticaal te tuinieren.  Ze hebben niet veel ruimte nodig en groeien gemakkelijk tot meer 2 meter hoog.  De stokrozen groeien graag in  goed doorlatende, matig vochtige vruchtbare bodem.  Vooral de winterse nattigheid doet de stokrozen vaak de das om. De wortels kunnen heel wat vorst verdragen als ze tenminste niet in natte grond staan.  In pot is hun winterhardheid heel wat minder.  Geef ze voor de winter een beetje hout as en compost.

 

Zaaien :   de bloemkleuren van onze spontane zaailingen is niet te voorspellen   De hommels en bijen zorgen voor de kruisbestuivingen van de erfelijke eigenschappen van de moeder- en vaderplant blijft er niet veel over . Elke bloem is prachtig dooraderd en vrijwel altijd contrasteert  de kleur van het hartje.    Ik zaai ze ter plaatse direct na de bloei. Wegens hun pinwortel zijn de stokrozen moeilijk te verplaatsen

 

En wat met roest op stokrozen ?

 

Aan de onderkant van het stokroosblad ontstaan vaak oranjebruine knobbeltjes en aan de bovenkant zijn er oranjegele puntjes te zien Dan is de stokroos besmet met Puccinia malvacearum, een schimmelziekte, het zogenaamde volkswoord “roest”  een ziekte die alleen de kaasjeskruidfamilie aantast.

Welke curatieve en preventieve maatregelen kan je nemen tegen het roest ?

-  Plant ze in vruchtbare grond  die goed gedraineerd is  en zeker  niet in kletsnatte of kurkdroge grond.

 

-  Werk kalirijke meststof  in op de plaats waar je stokrozen gaat planten.

 

-   Pluk zoveel mogelijk aangetast blad weg , meestal is dit het oudste blad onder aan de stokroos en gooi dit zeker niet op de composthoop maar steek het in de GFT-container.

 

-   Knip de volledige stengel van de overwinterende planten af na de bloei zo krijgt de plant aan de voet licht voor nieuwe grondscheuten.

 

-   Bestuif zeker het blad vanaf begin voorjaar regelmatig met basaltmeel, dat maakt de planten minder gevoelig voor de schimmel.

 

-   Zaai regelmatig nieuwe stokrozen of plaats de spontane zaailingen op de gewenste plaats in de tuin.

 

Stokroos.jpg

 

 

Stokroos1.jpg

 

 

Stokroos10.jpg

 

 

stokroos17.jpg

 

 

Stokroos2.jpg

 

 

Stokroos5.jpg

 

 

Stokroos8.jpg

 

 

IMG_1040.jpg

 

 

IMG_1100.jpg

 

 

IMG_1021.jpg